Societat 09/08/2023

Les nines, cuidar els nets; els nins, mirar la tele: què vols fer quan et jubilis?

Una enquesta d'Adecco feta a menors d'entre 4 i 16 anys revela que la majoria d'al·lots de les Illes volen ser futbolistes (un 33%) i les al·lotes, professores (un 25%)

2 min
Mentre que elles s'estimen més ser professores o veterinàries, ells tenen clar que els hi agradaria ser futbolistes o policies.

PalmaQue el gènere condiciona els nins i les nines a l'hora de triar què volen ser de grans és un fet àmpliament demostrat. Però i a l'hora de decidir què faran quan es jubilin? Un estudi fet per Adecco va una passa més enllà i ha demanat als nins i a les nines de les Balears què els agradaria fer durant la jubilació. Els resultats revelen, una vegada més, biaixos de gènere evidents: mentre que la segona opció més triada de les nines és, en un 10,2%, "cuidar els nets", la dels nins és, en un 9,1%, "veure la televisió".

Si bé "viatjar" és la primera opció de manera unànime per a ells i elles –un 16% i un 17,2%, respectivament–, en la tercera posició es tornen a fer evidents aquestes diferències. La tercera opció més triada per les nines, en un 5,4%, és "temps en família" i la dels nins, en un 5,3%, és literalment "no fer res". Crida l'atenció que les nines situen en quarta posició "descansar" (en un 5,4% dels casos), encara que en cinquena posició apareix "tasques de la llar" (4,8%) i en la novena, "cuidar els fills" (2,2%), dues opcions que no apareixen en el top 10 dels nins.

Els al·lots, per la seva banda, no situen les cures com una de les seves prioritats. "Cuidar els nets" (4,8%) és una tasca que situen en quarta posició; en novena, "temps en família" (2,7%), i "cuidar la meva mascota", en la desena (2,7%). Al mateix nivell, però, trien "ser entrenador" (2,7%) i, abans que això, "descansar" (3,2%) o "jugar" (3,2%). Ara bé, en ambdós casos creuen que es jubilaran "en algun any entre els 50 i els 65 anys", mentre que d'altres consideren que ho faran "quan tinguin molts de doblers" o "quan siguin grans".

Pel que fa a les professions que escullen per al futur, els resultats es mantenen en nivells similars als de l'any passat i dels darrers vint anys: elles volen ser professores i ells, futbolistes. Els principals canvis es veuen representats en menys interès dels nins per les professions més tecnològiques, que ja només representen un 3,9%, mentre que entre les al·lotes creix l'interès pel món esportiu: un 10,8% d'elles voldria ser futbolista, nedadora o patinadora.

Ells, esportistes, i elles, professores

La majoria dels al·lots voldrien tenir una professió vinculada amb els esports (més del 41%) o fer carrera dins els cossos policials –policia, bomber, agent forestal...–, opció que trien un 13,4%, mentre que un 6,4% es decanten per estudis científics. Per la seva banda, les al·lotes manifesten una preferència per les professions vinculades a l'ensenyament i la formació (un 23,7%) o al món artístic (13,4%), dins el qual s'inclouen els perfils de cantant, actriu o ballarina. Així mateix, un 10,2% voldria dedicar-se a la cura dels animals.

Una altra de les qüestions que també avalua l'estudi és conèixer a qui els agradaria tenir de cap a la feina als nins i nines de les Balears. En aquest cas, també hi ha diferències entre uns i altres. Per una banda, els al·lots enquestats s'estimarien més tenir un superior vinculat a l'àmbit esportiu (32,1%) o un dels membres de la seva família (23,5%). A més, un 5% triaria ser el seu propi cap. Per la seva banda, les al·lotes trien majoritàriament tenir algun familiar com a superior (23,1%) o algun amic o amiga (21%). Un 16% escolliria algú del món de la música i un 8,6%, de l'esport. En el cas d'elles, l'opció de ser la seva pròpia cap és superior, amb un 6,5% del total.

stats