Societat 07/08/2023

Neixen les tortugues marines del niu de Can Pere Antoni, el primer a Mallorca

Els voluntaris han comptat 12 nounats de tortuga marina que emergien de dins l'arena després de 61 dies des de la posta, el passat 7 de juny

ARA Balears
2 min

PalmaEls ous de tortuga marina que s'incubaven a la platja de Can Pere Antoni (Palma) han fet eclosió entre ahir diumenge i la matinada d'aquest dilluns, segons ha confirmat el Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, i el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB). Així, han nascut les primeres tortugues marines de la primera posta d'aquesta espècie a Mallorca, que s'incubava des del 7 de juny.

Concretament, l'inici dels naixements va ser aquest diumenge: el primer es va produir a les 11 hores i la resta, a partir de les 21 hores i durant aquesta matinada. L'equip voluntari que custodia el niu ha pogut constatar la presència de 12 nounats de tortuga marina que emergien de dins l'arena després de 61 dies des de la posta. A continuació, els exemplars han estat traslladats a les instal·lacions d'IRFAP-LIMIA, al Port d'Andratx, on el departament de Fauna Marina del COFIB s'encarregarà de valorar-ne l'estat i de la seva cura i cria fins al moment de la reintroducció a la mar.

A partir d'aquí, les tortugues marines nascudes als nius de les Illes Balears formaran part del programa Head Starting, d'acord amb l'estratègia nacional de l'espècie i en col·laboració amb altres comunitats autònomes. Es tracta d'un programa de cria en un medi artificial controlat durant entre 10 i 12 mesos. Gràcies a aquest programa s'augmenten exponencialment les possibilitats de supervivència d'aquests animals una vegada retornats a la mar.

Cal recordar que aquest és el primer niu de tortuga marina que s'ha registrat a l'illa de Mallorca i a tot l'Estat durant el 2023, i el primer dels cinc nius actius actualment que s'han registrat aquesta temporada 2023 a les Illes Balears. Els altres quatre nius han aparegut a la platja de Cala Millor, a l'illa de Mallorca, i a les platges del Figueral, Santa Eulària des Riu i Salines, a l'illa d'Eivissa.

Espècie vulnerable

La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a Vulnerable en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que, no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement per l'increment de la temperatura de la mar.

Es reclama, per tant, la màxima col·laboració de tota la ciutadania per tal de preservar els nius. Ens trobam en plena temporada de nidificació d'aquesta espècie i, en conseqüència, és probable que es registrin més intents de nidificació. En cas de nous intents, és necessari avisar immediatament al 112 i no molestar l'animal per evitar que la posta sigui fallida.

En aquest sentit, la directora general de Medi Natural, Anna Torres, ha explicat que "el canvi climàtic està provocant que el comportament de les espècies canviï, i això n'afecta la migració i la nidificació. D'aquesta manera, s'estan movent a zones que temps enrere no eren habituals. En aquest sentit, aquest tipus de tortugues mai feien la posta a les Balears. El primer cas va ser el 2019 a Eivissa".

stats