Demografia
Societat 19/07/2023

Els naixements a les Balears es desplomen: és la cinquena comunitat on més han davallat

En comparació amb els primers cinc mesos de 2022, a les Illes han nascut un 4,3% menys d'infants, únicament per davant de la Regió de Múrcia, Navarra, Cantàbria i Astúries

2 min
Es calcula que cada any hi ha més d’un miler de naixements espanyols a l’estranger  a través del mètode de gestació subrogada.

PalmaEn els primers cinc mesos de l'any, de gener a maig, les Balears s'han convertit en la cinquena comunitat autònoma on més ha caigut el nombre de naixements en comparació amb les dades de 2022. En aquest període s'han registrat un total de 3.442 naixements –amb un mínim de 634 a l'abril i 748 al gener–, que suposen una davallada del 4,36%, segons dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les Illes només se situen per damunt de la Regió de Múrcia (-5,48%), Navarra (-6,27%), Cantàbria (-6,75%) i Astúries (-9,17%). Només la Comunitat de Madrid s'ha situat en un percentatge positiu (+0,02%), i la mitjana d'Espanya s'ha situat en un -2,29%. Per tant, a les Balears han nascut menys infants que la mitjana estatal, i és la comunitat de 'l'Espanya que s''omple' (Catalunya, el País Valencià i Andalusia, entre d'altres) on més ha disminuït. Així i tot, la població illenca no deixa d'augmentar, i es deu molt més a l'arribada d'immigrants tant d'altres comunitats com de fora d'Espanya, atrets per la qüestió laboral.

Cal remarcar, però, que si les dades dels primers cinc mesos es comparen amb les del 2019, abans de la pandèmia, la situació de les Balears és menys negativa amb relació a la de la resta d'Espanya. El nombre de naixements ha disminuït un 9,32%, i només tres comunitats estan per damunt: la Comunitat de Madrid (-8,48%), Aragó (-7,12%) i el País Valencià (-5,32%).

La població de les Illes, en augment

El nombre de naixements va disminuint, però la població no deixa d'augmentar. Només en el darrer any, es va incrementar en 21.500 persones, la qual cosa va suposar que, per primera vegada a la història, se superin els 1,2 milions d'habitants. És un fet que s'agreuja en els mesos centrals de l'estiu, quan entre la població empadronada, els turistes i els treballadors temporals (la població flotant) se superen els dos milions de persones de manera simultània en el territori illenc durant bona part dels dies de juliol i agost.

stats