Urbanisme
Societat 13/11/2023

Multa de 1,4 milions d'euros per executar una reforma sense llicència a Eivissa

La decisió municipal dona també dos mesos de termini per a la reposició de la realitat física alterada

ARA Balears
2 min
Obres de Santa Eulària des Riu

PalmaL'Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha imposat una multa de 1,37 milions d'euros als propietaris d'un habitatge situat als voltants del Polígon de Ca Na Palava per l'execució sense la corresponent llicència municipal d'unes obres de reforma integral. Segons ha informat aquest dilluns el Consistori en un comunicat, es va procedir a la renovació de la coberta i instal·lacions i reforma i canvi d'ús de garatge a sala d'instal·lacions, així com a la reforma i ampliació d'un annex existent respecte de l'habitatge principal.

A aquests fets, s'uneix la circumstància que l'habitatge té una antiguitat anterior a 1956 i, per tant, està subjecta a protecció patrimonial d'acord amb el Pla Territorial Insular (PTI), fet que ha agreujat la quantificació de la sanció imposada. L'Ajuntament ha constatat com la propietat no ha complert amb les paralitzacions d'obres decretades i va mantenir l'execució dels treballs una vegada ja s'havia dictat l'ordre de paralització d'obres.

Els fets comprovats finalment han derivat en la determinació de la comissió de tres infraccions, una molt greu i dos greus, de la normativa urbanística, la qual cosa, unit a l'import de les obres, motiva l'elevat import de la sanció. A més de la multa imposada, també s'ha ordenat la restitució al seu estat anterior dels elements modificats. La propietat de l'habitatge havia sol·licitat prèviament diferents autoritzacions, presentant una comunicació prèvia de les obres per a l'execució de petites actuacions d'escassa quantia i tècnica senzilla a l'immoble.

Les diferents inspeccions van permetre comprovar que els treballs havien tingut una envergadura molt major i afectaven més elements que els demandats pels amos, quedant fora de la cobertura de les llicències i comunicacions prèvies presentades. A més, en diverses ocasions es va constatar la continuació dels treballs malgrat haver-se decretat la seva paralització provisional.

Segons els inspectors enviats, amb l'excusa de treballs menors, s'havia procedit a la reforma integral de l'habitatge existent, amb més de 400 metres quadrats de superfície construïda dividida en dues plantes. A més, s'havia procedit al canvi d'ús d'un garatge de 54,68 metres per a reconvertir-lo en una sala d'instal·lacions. Igualment, es va ampliar lleugerament un annex, de manera que passava de tenir un dormitori amb un bany a disposar també d'una sala d'estar amb cuina.

En el seu conjunt, el valor estimat dels treballs realitzats es va quantificar en més de 544.000 euros. Els treballs han suposat diferents infraccions, cadascuna de les quals dona lloc a un import sancionador.

L'import principal correspon a les obres no permeses en un edifici amb protecció patrimonial, alguna cosa que la Llei 12/2017 d'Urbanisme de les Balears, en el seu article 184, permet sancionar amb entre un 200 i un 300 per cent del valor dels treballs (en aquest cas s'ha optat per fixar un 250 per cent), la qual cosa suposa 1.361.000 euros.

A això ha de sumar-se una infracció pel canvi d'ús sense permís de l'annex, la qual cosa suposa una multa del 75 per cent del valor d'aquells treballs en concret, per la qual cosa s'estableix un import de gairebé 17.500 euros més.

La decisió municipal dona també dos mesos de termini per a la reposició de la realitat física alterada. En cas de no fer-se, el Consistori podria imposar fins a 12 multes coercitives (que se sumarien a la quantitat que ja ha de pagar), equivalents al deu per cent del valor de les obres realitzades. A més, l'Ajuntament podria executar directament les obres i després repercutir el seu cost a la propietat.

stats