Societat 28/04/2023

Mostren més d'una vintena d'objectes de milicians exhumats a Son Coletes

Entre altres peces, hi ha botons, sabates, bales i filferros que servien per lligar les mans, que són elements que podrien acabar convertint-se en proves judicials

ARA Balears
2 min
Els objectes s'associen a milicians represaliats i enterrats al cementeri de Manacor

PalmaLa restauració i consolidació d'objectes associats als cossos exhumats a les fosses, una de les iniciatives pioneres incloses per primera vegada en el Tercer Pla de Fosses (2021-2022), ha conclòs amb el tractament de quasi 200 peces recuperades en els plans anteriors, la majoria de les quals trobades a les fosses de Porreres i Manacor. Segons ha explicat l'Executiu, la selecció que s'ha mostrat aquest divendres a Son Coletes és només una part de tots aquests objectes, concretament 20 peces que, per les seves característiques o per les dels cossos als quals s'associa, es creu que varen pertànyer a milicians represaliats i enterrats al cementeri de Manacor. Entre les peces hi ha botons, sabates, insígnies, bales i filferros que servien per lligar les mans, que són elements que podrien acabar convertint-se en proves judicials.

El vicepresident del Govern i conseller de Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha destacat el valor de la iniciativa dient que "ajuda a recuperar la memòria de les víctimes i reconstruir-ne la història". I ha afegit que "així com els cossos exhumats a les fosses aporten informació sobre la mort de les víctimes, els objectes que trobam associats a les restes ens ofereixen informació sobre les seves vides".

La tasca de restauració dels objectes exhumats ha estat duta a terme per un equip d'arqueòlegs i restauradors d'objectes arqueològics d'Atics en el seu laboratori a Barcelona. Cesc Busquets, membre d'Atics, ha assenyalat que "ha estat un procés llarg però exitós". En aquest sentit, ha explicat que amb el Pla de Fosses s'ha aturat el deteriorament dels objectes.

"Hem fet una primera consideració i una primera restauració, i els hem deixat estabilitzats. Això ens servirà per fer un estudi d'aquests materials i arribar a saber coses de la vida d'aquestes víctimes extrajudicials. Com anava vestida aquella persona, si vestia de foravila o molt més urbana o quin nivell econòmic tenia. Aquests objectes ens parlen de la veritat a les fosses, sobretot de les tres potes, que són la veritat, la justícia i la reparació", ha detallat.

Atics és també l’empresa responsable de la restauració d’objectes en el Quart Pla de Fosses i Memòria Democràtica del Govern, actualment en vigor, que suposarà el tractament de les peces exhumades en el pla immediatament anterior, entre les quals es troba la ploma d’Aurora Picornell.

stats