Successos
Societat 04/05/2023

Una kalàixnikov, dues granades i pistoles: l'arsenal que els assassins de Salou tenien al cotxe

Els Mossos han detingut un dels tres presumptes autors dels trets i busquen els altres dos

4 min
Una patrulla dels Mossos d'Esquadra a Barcelona

Barcelona / TarragonaEls Mossos d'Esquadra busquen dues persones que podrien anar armades i que haurien participat en l'assassinat a trets de dos nois a Salou el dimecres a la nit. L'atac, que va semblar una execució, es va produir cap a les 22.25 h al carrer Torre Alta, un barri residencial de Salou, a tocar del mar, segons fonts policials consultades per l'ARA. Tres persones encaputxades van sortir d'un vehicle de matrícula francesa i van disparar als ocupants d'un altre cotxe. Una de les víctimes va morir a l'instant per les ferides de bala i l'altra va ingressar a l'hospital en estat molt greu, però ha acabat perdent la vida aquest dijous. Les dues víctimes mortals són d'origen francès i no estaven establertes a la Costa Daurada.

Els tres assassins van tornar a pujar al cotxe i van provar de fugir. Els Mossos d'Esquadra, alertats pel tiroteig, van desplegar un dispositiu per trobar els assaltants i, al cap d'una estona, van poder localitzar el seu cotxe, un Renault provinent de Marsella, estacionat a l'àrea de servei Mèdol, a l'AP-7 a l'altura d'Altafulla. Els assaltants havien recorregut uns 30 quilòmetres en direcció a Barcelona. Al voltant de les 23.10 hores, els Mossos van detenir el presumpte conductor del vehicle, de 24 anys i de nacionalitat també francesa. A l'interior del vehicle, segons fonts consultades, els Mossos van trobar una kalàixnikov (fusell d'assalt soviètic també conegut com a AK-47), dues granades de mà i diferents pistoles. Els altres dos implicats, però, van tenir temps de fugir. Una de les principals hipòtesis és que intentin tornar a França, però hi ha un ampli dispositiu de la policia catalana per detenir-los, incloent-hi mitjans aeris.

Durant la nit de dimecres a dijous, els han buscat principalment per l'entorn de l'àrea de servei de l'AP-7, tot i que els Mossos també han reforçat la vigilància a les fronteres per si volen marxar del país. Que tinguessin tanta munició al cotxe dona ales a la hipòtesi que puguin anar armats. De moment, hi ha tres persones identificades: les dues víctimes i l'únic detingut. Tots tres són francesos i viuen a França. Davant d'això i també per la tipologia d'assassinat, una de les principals hipòtesis amb les quals treballen els investigadors dels Mossos, segons fonts consultades, seria que es tractés d'una venjança entre grups criminals relacionats amb el tràfic de drogues. Els assassins, doncs, haurien aprofitat que les dues víctimes estaven fora del territori francès per executar-los.

La investigació, però, encara es troba en un estadi inicial. Els agents de la Divisió d'Investigació Criminal de la Regió Policial Camp de Tarragona dels Mossos i la policia científica continuen recollint proves de l'escenari del crim i parlant amb testimonis. En les darreres hores s'ha dut a terme una inspecció ocular de l'aparcament per reconstruir la trajectòria de les bales i s'han analitzat les imatges de les càmeres de seguretat per obtenir més informació dels sospitosos, tant de l'aparcament de Salou com de l'àrea de servei d'Altafulla. Abans, la comitiva judicial ha practicat l'aixecament del cadàver. També s'han escorcollat les habitacions d'hotel de les víctimes –que s'allotgessin en hotels confirmaria que estaven de pas–. La causa, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, està oberta per dos delictes d'assassinat.

"Van ser més de 30 trets"

El tiroteig va tenir lloc en una zona residencial, just davant d'uns apartaments turístics al cap de Salou. "Van ser més de 30 trets. El pitjor va ser sentir gent cridant al carrer. El primer que vam fer va ser refugiar-nos, perquè no sabíem què estava passant", explica als micròfons de l'ACN Judit Salazar, que ho va veure tot des de la finestra de la seva habitació. Ella, igual que Daniel López, estava de turisme a Salou. Ell també va sentir una "ràfega de metralladores" des del seu apartament i es va tancar al lavabo per trucar al 112. Fins a altes hores de la matinada no van poder sortir-ne. Un altre testimoni explica que quan va sentir els trets va sortir al balcó i va veure un home amb una samarreta blanca que corria. "Estava sol i volia escapar-se", narra, i afegeix que tot plegat els ha "impactat molt". López ho qualifica de "terrible". Tot va passar en un aparcament i tres cotxes més van ser afectats pel tiroteig, amb els vidres trencats i amb marques a les planxes. A més, també hi ha restes de l'impacte de les bales a la paret dels apartaments turístics que hi ha just al davant.

Encara no fa un any, el maig del 2022, a Salou es va registrar un fet similar: de nou, tres pistolers d'origen francès van matar a trets a ple carrer un noi de 24 anys, també francès. També va passar poc després de les 22 h i uns veïns van aconseguir retenir un dels presumptes implicats. Portava una pistola que no havia estat detonada. Els altres dos, però, van aconseguir pujar fins a la frontera i fugir a França. Un any després, fa aproximadament una setmana, els Mossos van tancar el cas: van identificar els dos implicats, que estaven en presó preventiva a França per altres delictes, i van enviar el tercer cap allà. Ara, tots tres estan privats de llibertat. Tot va venir d'una venjança entre grups criminals francesos rivals, la mateixa hipòtesi que tenen ara els investigadors.

stats