Societat 31/05/2021

Les morts a les residències de l'IMAS van davallar un 20% el 2020, tot i la pandèmia

El president de l'Institut ha qualificat d'"excel·lent" la gestió de la pandèmia als geriàtrics públics

3 min
Una residència de gent gran de les Illes Balears. / ISAAC BUJ

PalmaEl president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, ha presentat aquest dilluns la memòria de la institució del 2020. Una de les dades en matèria de gent gran que més crida l'atenció és que l'any passat va haver-hi "un 20% menys de defuncions que el 2019", tot i l'esclat de la pandèmia. Així, de Juan ha qualificat d'"excel·lent" la gestió de la pandèmia als geriàtrics públics.

A més, durant el 2020 es va potenciar especialment el Servei d'Atenció Integral a Domicili (SAID), que va atendre 168 persones. Els municipis on es van atendre més usuaris van ser Felanitx, amb 16 i Calvià, Inca i Artà, amb 14 cadascun. Per altra banda, l'IMAS va atendre 2.388 persones als centres de dia i 2.137 als centres residencials. Per altra banda, la Direcció Insular de Gent Gran va fer un seguiment telefònic directe amb els més de 2.000 usuaris dels seus serveis.

Aquestes són algunes de les qüestions que de Juan ha destacat quant a la intervenció del Consell de Mallorca durant la primera onada del covid. En aquest període, a més, van "habilitar un telèfon 900 perquè preocupava molt no mantenir el contacte amb les persones", en el qual van rebre més de 5.000 telefonades, un 90% de les quals van ser ateses, ha exposat el president. Per reforçar l'atenció també es van contractar 170 persones més i van formar-ne unes 2.000 en qüestions relacionades amb el covid-19.

Pel que fa a la segona onada a les residències, de Juan ha destacat que van acordar amb la Conselleria de Salut fer cribratges massius i, a banda d'això, tenir centres especialitzats per aïllar persones grans. En aquest sentit, la memòria recorda que "separar el circuit de positius dels negatius va ser la clau" i que amb aquesta intenció van posar en marxa la residència de la Riera amb 156 places, adreçada a persones majors amb covid-19 que no havien de ser hospitalitzades. "Això va fer que la incidència fos bastant més controlada que en altres territoris", ha afegit. A banda d'això es van fer 172 visites a centres i es van fer 15.000 PCR.

Protecció als menors

Quant a les accions impulsades a l'àrea d'Infància i Família, destaca el fet que 12 famílies s'han sumat al banc de 450 famílies d'acollida que té l'IMAS i que ja acull més de 530 infants a Mallorca. Igualment, de Juan ha recordat que durant l'estat d'alarma es van destinar 507.007 milions d'euros en ajudes a famílies perjudicades pels efectes de la pandèmia. Així mateix, en aquest període es va posar en marxa un programa de visites domiciliàries a més de 300 infants.

També en matèria d'Infància, de Juan ha informat que el 2020 es van confirmar dos casos d'explotació sexual infantil, un dels quals era d'un menor tutelat. Això aporta "una lleugera idea de la davallada que ha fet aquesta problemàtica", ha explicat el president de l'IMAS, que ha argumentat que ha estat "fruit de tota la feina coordinada entre les forces i cossos de seguretat de l'estat". El 2019 l'IMAS va detectar nou casos d'explotació sexual infantil, dels quals sis eren menors tutelats, segons el titular de l'Institut insular.

Acolliment per les persones sense llar

Pel que fa a les persones sense llar, de Juan ha assenyalat que durant el confinament varen habilitar les instal·lacions de l'hipòdrom de Son Pardo i el poliesportiu de Sant Ferran per acollir-hi prop de 50 persones a cada una. Una vegada va acabar l'estat d'alarma, ha afegit, l'IMAS, amb la Fundació la Sapiència, va obrir i incorporar tres nous centres a la xarxa d'inclusió social –Son Ribes, Ruberts i es Molinar– per poder albergar 71 persones que després del confinament no volien tornar al carrer i, alhora, reduir la capacitat dels allotjaments de la xarxa. A aquests tres centres, cal sumar-hi al mes d'octubre un total de 160 places de l'hotel covid, gestionat per l'IMAS, en què es van allotjar persones que havien de guardar quarantena i no es podien aïllar a casa seva.

Per altre costat, el president de la institució insular ha advertit que les peticions de la Renda Mínima d'Inserció durant els mesos posteriors al confinament van créixer un 200%, al mateix temps que van percebre un augment del nombre de persones ateses per la Unitat Mòbil d'Emergències Socials (UMES). Però el 2020 també ha estat l'any en què s'han consolidat els programes Housing First i Housing Led, dels quals es van beneficiar 104 persones.

Ajudes a municipis

Finalment, i amb motiu de la pandèmia, l'IMAS va engegar el 2020 un pla d'ajudes urgents pels municipis dotat amb 3,6 milions d'euros: 1,6 milions provinents de fons de l'Estat, gestionats a través del Govern, i els altres 2 milions d'euros aportats pel Consell de Mallorca de fons propis. Aquest pla, a més, es complementava amb els més d'11 milions i mig destinats al finançament dels Serveis Socials Comunitaris Bàsics per garantir els serveis municipals d'atenció primària.

stats