Societat 06/09/2022

Mor Heidi Gildemeister, impulsora de la jardineria mediterrània sostenible

La botànica i el seu marit varen donar la finca d'Ariant a la Fundació Vida Silvestre Mediterrània

2 min
Finda d'Ariant, on Heidi Gildemeister va passar molts anys de la seva vida.

PalmaLa botànica Heidi Gildemeister, autora d'alguns dels llibres més importants de la jardineria mediterrània –un dels temes centrals va ser l'optimització del consum d'aigua– va morir el 31 d'agost a Mallorca, illa on vivia des dels anys 70. El jardí mediterrani (Moll) i Jardineria del clima Mediterrani es varen convertir en referències bibliogràfiques internacionals per a la creació d'espais verds sostenibles, adaptats a l'entorn i amb molt poc consum d'aigua.

Gildemeister, qui tenia arrels alemanyes, peruanes i suïsses, va arribar a Mallorca amb el seu marit, Enrique Gildemeister, ja finat, i l'any 1971 varen comprar Ariant, una de les finques més grans de les Balears. Abans de la mort d'Enrique varen decidir donar-la a la Fundació Vida Silvestre Mediterrània, que gestiona, entre altres iniciatives, la recuperació del voltor negre amb la direcció tècnica d'Evelyn Tewes. Gildemeister va crear un extraordinari jardí a Ariant, on va invertir moltíssimes hores de la seva vida. Va recol·lectar per tot el món plantes que s'adaptaven al clima mediterrani, principalment a Xile, Califòrnia, Sud-àfrica i Austràlia. Totes encara es poden veure en aquesta joia de la serra de Tramuntana, gràcies a les visites guiades del personal de la fundació –actualment la presideix Carles Tarancon.

Heidi Gildemeister va presidir la Mediterranean Garden Society, va publicar articles i va fer conferències a diferents països sempre orientades a promoure el respecte per la natura mitjançant una jardineria integrada a l’entorn, amb plantes que puguin suportar les condicions del clima de cada indret. En el cas de les Balears, es tracta de vegetació que pot resistir llargues temporades sense pluja i les altes temperatures de l’estiu.

Les cendres d'Heidi seran escampades pel seu estimat jardí, on des de fa uns anys es varen dipositar les del seu espòs, Enrique. Ambdós seran recordats sempre com a grans impulsors de la conservació del paisatge i el medi ambient.

stats