Obituari

Mor als 88 anys Aureli Argemí, fundador del CIEMEN i referent de l'independentisme

Dedicat a la vida monàstica fins al 1985, va impulsar la Crida, la Plataforma pel Dret de Decidir i l'ANC

ARA
2 min
Aureli Argemi.

BarcelonaAureli Argemí, fundador i president emèrit del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), ha mort aquest dilluns als 88 anys segons ha informat l'entitat en un comunicat. Nascut a Sabadell el 1936 i llicenciat en teologia a Roma i París, va ser monjo de Montserrat, va formar part de la comunitat de Cuixà a la Catalunya del Nord i va ser secretari de l’abat Aureli Maria Escarré durant el seu exili (1965-1968). La seva trajectòria, amb tot, destaca per la defensa del dret a l'autodeterminació i el seu compromís amb els Països Catalans.

Promotor de la Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles (1990) i de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996), el 1974 va fundar el CIEMEN, entitat a la qual es va dedicar plenament després de deixar la vida monàstica el 1985. També va impulsar la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, Cultura i Nació Catalanes (1981), el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (1986), la Plataforma pel Dret de Decidir (2005) i l’Assemblea Nacional Catalana (2011).

Guardonat el 2016 amb la Creu de Sant Jordi i també distingit amb la Medalla d’Or de Barcelona, la seva mort ha generat una allau de missatges de condol i record des de l'independentisme. "Ha mort Aureli Argemí, un home bo, generós i compromès amb la independència de Catalunya i la llibertat de tots els pobles. Ens deixa un mestratge imprescindible de combat democràtic per un món més just", ha escrit a X el president Pere Aragonès.

"El mestratge de l’Aureli Argemí ha influït moltes generacions de catalans. Me’n sento deutor, sense ell no hauríem après moltes coses. L’agraïment pel servei a Catalunya és infinit", ha apuntat a la mateixa xarxa social l'expresident i ara candidat de Junts a les eleccions del 12-M, mentre que el president d'Òmnium, Xavier Antich, ha afirmat que Argemí continuarà sent un "exemple de compromís insubornable i d’integritat moral i política", especialment en la lluita per "l’alliberament nacional del nostre poble".

stats