Societat 14/09/2022

Les Balears, Occitània i Catalunya uneixen forces en un col·loqui internacional per "salvar la Mediterrània"

El Consell Econòmic i Social de les Balears prepara una xerrada, que es farà a Montpeller, per cercar estratègies de lluita contra la contaminació marina

Patrícia Segura
2 min
Residus surant al mar.

PalmaLa contaminació marina per plàstics s'ha multiplicat per deu des de l'any 1980 i la Mediterrània n'aplega un 7% del total al món. Ja afecta almenys 267 espècies, entre elles el 86% de les tortugues marines, el 44% de les aus marines i el 43% dels mamífers marins, segons el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES). Davant aquesta amenaça, la societat civil organitzada (Consells Econòmics i Socials d'Occitània, Catalunya i les Illes Balears agrupats al si de l'Euroregió Pirineus Mediterrània) prepara un col·loqui internacional a Montpeller (França) el pròxim 29 de setembre per compartir estratègies contra la contaminació dels plàstics, amb el títol Salvem el Mediterrani.

La Mediterrània representa menys de l'1% de la superfície marítima mundial i, tanmateix, es veu subjecta a aproximadament el 7% de la contaminació marina per plàstics. Les seves conseqüències afecten tots els àmbits. "Cada any s'aboquen 400.000 tones de residus a la Mediterrània. Ja no és només un problema mediambiental, sinó també sanitari, i amb el canvi climàtic també serà econòmic", diu el president del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES), Rafel Ballester.

Els plàstics són una amenaça: maten ocells i animals marins, enverinen els oceans, i contaminen l'aigua i el menjar. Així i tot, és un producte encara molt integrat a la vida diària de moltes persones. L'objectiu d'aquesta jornada és compartir els reptes i les experiències a escala de la conca mediterrània, difondre les bones pràctiques, agrupar-se per actuar i exercir pressió sobre els decisors. "Un dels objectius és fer pressió als estats, que són els que tenen les competències, perquè puguin fer servir polítiques sensibles en aquesta problemàtica", explica Ballester.

30 ponents

Una trentena de ponents d'arreu de la Mediterrània –actors de l'àmbit del turisme, la pesca o la indústria, representants d'associacions, ONG, universitats o start-up– presentaran les seves accions adreçades a reduir l'ús de plàstics, com pescadors que contribueixen a la neteja de la mar recollint residus a les seves xarxes, o professors de recerca d'estudi de microorganismes i nanoplàstics.

"És una oportunitat d'accelerar la conscienciació i difusió de les bones pràctiques de tota la conca mediterrània", opina el president del CES Illes Balears, Rafel Ballester, que ha presentat aquest dimecres la programació de la trobada, on es debatran temes per fer front a la contaminació pels plàstics.

La tercera edició d'aquesta fira de sostenibilitat, organitzada pel grup de comunicació Le Monde Nouveau, se celebrarà del 29 de setembre a l'1 d'octubre. "Es tracta de posar en alerta a tota la cadena i treballar de manera conjunta per lluitar contra la contaminació", conclou el president del CES.

stats