Societat 27/12/2019

Identificats els cadàvers de Miquel Marquet i Joan Ferrà, víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Els dos cossos es varen trobar l'any 2018, el primer a la fossa de Marratxí i el segon a la de Calvià

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu de la fossa de Porreres.

PalmaLes anàlisis d'ADN de les restes humanes trobades a les fosses comunes de les Balears han revelat recentment les identitats de dues persones assassinades el 1936, segons ha explicat la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern balear. Es tracta de Miquel Marquet Perelló, natural de Pollença, el cadàver del qual va ser trobat el setembre de 2018 a la fossa de Marratxí, i Joan Ferrà Ferrà, veí de Puigpunyent, trobat a la fossa de Calvià l'octubre de 2018, segons ha informat l'agència Efe.

Amb aquestes dues identificacions, s'eleven a 21 el nombre de cossos exhumats i identificats per part del Govern (18 casos) i de Memòria de Mallorca, al costat de la UIB i l'Ajuntament de Son Sant Joan (tres casos). La Direcció General de Memòria Democràtica té previst lliurar a les famílies a principis de 2020 les restes dels seus familiars en un acte d'agraïment per la seva constància i la lluita que han duit a terme.

La consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, ha volgut agrair als funcionaris del Govern, al personal d'Aranzadi, encarregat de les proves d'ADN, als ajuntaments de Calvià i de Marratxí, i també a Memòria de Mallorca i altres entitats memorialístiques la seva implicació i col·laboració en aquesta acció de recuperació de la memòria col·lectiva i dignificació de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista.

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha recordat que aquestes identificacions formen part del Pla d'Exhumacions 2018-2019. Actualment es troba en procés d'adjudicació el Pla 2019-2020, que preveu actuacions en vuit municipis.

Qui eren Miquel Marquet i Joan Ferrà?

Miquel Marquet Perelló va néixer a Pollença, era socialista i tenia quatre fills. Segons la família, va estar amagat aproximadament un mes després de l'inici de la guerra, però els falangistes el cercaven i en varen amenaçar la família: si no es lliurava, detindrien la seva dona, per la qual cosa finalment es va presentar a les autoritats. Va estar uns dies detingut a Pollença fins que el varen traslladar amb dos homes més a Palma, a la presó de Can Mir, a la qual mai va arribar. A partir d'aquí la família li va perdre la pista, però un conegut els va informar dies després que havia estat tirotejat i que el seu cadàver era a la fossa de Marratxí.

Joan Ferrà Ferrà era natural de Puigpunyent, vivia a Galilea, era casat i tenia dos fills. Era jornaler de professió i tenia 36 anys quan el 16 d'agost de 1936 va ser detingut per un grup de falangistes de Calvià i Andratx, que el varen traslladar inicialment, amb tres arrestats més, a Palma, però en realitat el camió es va dirigir a Calvià. Ferrà va ser abatut pel camí durant la matinada del 23 d'agost de 1936. La seva família mai va deixar de cercar-lo.

stats