Societat 19/05/2022

Un miler d'illencs es beneficien dels serveis socials dels jutjats: "M'han ajudat a creure en mi"

El servei, que està concertat amb la Conselleria d'Afers Socials, atén persones encausades o condemnades

2 min
L'edifici dels Jutjats de Palma, a Avinguda Alemanya.

Palma"Un dels problemes que tenia era acceptar on havia estat i el procés de tornar a estar en llibertat, la meva vergonya. M'han ajudat a creure en mi", reconeix un usuari anònim del Servei d'Assistència Social als Jutjats (SASJ), que ara fa els 35 anys i que atén prop d'un miler de persones a l'any. La Fundació IRES, amb concert de la Conselleria d'Afers Socials de les Balears, va ser aleshores la primera a oferir un servei social als jutjats de les Illes sota el nom Servei d'Atenció Social al Detingut.

Un dels impulsors d'aquest servei, a més de la Fundació IRES, va ser l'actual president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, Carlos Gómez. Des de fa sis anys la Conselleria d'Afers Socials i Esports el finança en exclusiva al conjunt de les Illes Balears, primer mitjançant subvenció i, a partir del 2018, per concert social com un servei públic incorporat a la Cartera de Serveis de la Comunitat Autònoma. Enguany, i per garantir encara més la seva estabilitat i reconèixer el valor del treball fet, la Conselleria d'Afers Socials i Esports ha subscrit amb la Fundació IRES un concert de quatre anys valorat en 964.605 euros.

El Servei d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial és un servei d'atenció especialitzat en l'àmbit judicial que atén les persones encausades o condemnades (i els seus familiars) que els informa i assessora dels recursos de la xarxa comunitària al seu abast; dur a terme una intervenció psicosocial, i ajudar en tràmits i gestions amb la finalitat de prevenir la reincidència.

El servei presta dos tipus d'atenció en funció de la població destinatària. L'atenció directa: destinada a persones implicades en un procediment judicial penal o civil, amb independència de la situació jurídica en què es trobin (acusades, víctimes, denunciants, demandants, testimonis, etc.). Entre aquestes es prioritzaran aquelles que, pel contacte amb l'entorn judicial, incrementin els desavantatges de partida o bé per l'especial rellevància social de la problemàtica que presenten.

Més de 10.000 persones ateses

Des de la seva creació el Servei d'Assistència Social als Jutjats, conegut amb les sigles de SASJ, ha atès més de 10.000 persones. Ara bé, d'ençà que la Conselleria d'Afers Socials concertà el servei s'ha passat d'atendre 397 persones l'any a atendre'n 917. En aquests anys, a més, s'ha ampliat l'extensió territorial del servei i, a més de Palma, també s'ofereix a Menorca, Inca, Manacor i Eivissa. Això ha permès arribar i estar més a prop de la gent.

stats