Societat 06/11/2019

40 metgesses embarassades denuncien l'IB-Salut per discriminació

Davant les reclamacions, Salut ha informat que pagarà la compensació a les professionals sanitàries embarassades a la nòmina de novembre i amb efectes retroactius a l’1 de gener de 2019

Ara Balears
2 min
ecografia_1946815559_50448607_1200x812

PalmaQuaranta metgesses han denunciat l'IB-Salut per discriminació per no haver pagat el complement acordat el mes d'abril, on es determinava que des del moment que les facultatives no poguessin realitzar les guàrdies, se'n faria un prorrateig per calcular les retribucions i mantenir el sou, segons ha informat el Sindicat Mèdic en una nota de premsa.

Des del sindicat asseguren que quan s'adapta la seva jornada de feina o es deixa de treballar a causa de l'embaràs o maternitat, pateixen una rebaixa que oscil·la entre un 20% i un 45% del sou. Per això, l'acord que es va signar el passat 1 d'abril a la Mesa Sectorial de Sanitat i que es va aprovar el 24 de maig en el Consell de Govern, determinava que, de manera retroactiva des de l'1 de gener del 2019, les metgesses havien de cobrar aquest complement per compensar la impossibilitat de realitzar les guàrdies.

Segons el sindicat, les facultatives ho van sol·licitar de manera individual i per escrit, però l'IB-Salut ara fa una lectura "restrictiva de l'acord" i "no ha abonat els doblers a cap d'elles". A més, remarquen que "tant el Tribunal Constitucional com el Tribunal Suprem assenyalen que qualsevol perjudici en les condicions de treball associats a la maternitat és inadmissible".

A més, assenyalen que un dels problemes és que "aquesta mesura es va aprovar just abans de les eleccions autonòmiques i que "després de les eleccions no hi ha hagut un interès de fer-la efectiva. El 13 de novembre arribarà el primer cas als jutjats.

Salut es compromet a pagar la compensació amb efectes retroactius

Després de l'allau de denúncies que ha rebut la Conselleria de Salut els darrers dies, aquest mateix dimecres ha fet públic que "fa feina per començar a pagar" la compensació de l’atenció continuada a les professionals sanitàries embarassades a la nòmina de novembre i amb efectes retroactius a l’1 de gener de 2019.

A través d'un comunicat també ha informat que per al 2020 hi ha pressupostats 1,6 milions d’euros per dur a terme aquesta compensació, que podria beneficiar unes 1.300 treballadores (infermeres, metgesses, òptiques, fisioterapeutes, higienistes dentals, terapeutes ocupacionals, tècniques especialistes, auxiliars d’infermeria...).

A més, la Conselleria de Salut i Consum ha recordat que és la primera vegada que es reconeix i es compensa aquesta circumstància a les Illes Balears, i que en el cas del personal facultatiu, es compensaran les guàrdies mèdiques, i en relació amb altres categories, hi haurà compensació per atenció continuada (treball per torns, nocturnitat o festius).

stats