Societat 13/09/2021

Més per Menorca proposa incrementar l'ITS per combatre la massificació

També aposten per reforçar la inspecció turística i combatre l'oferta il·legal de lloguer vacacional

Iván Martín
1 min
Imatge d'arxiu de Cala Macarella a l'estiu.

MAÓMés per Menorca ha proposat aquest dilluns incrementar l'Impost del Turisme Sostenible (ITS) per a aquells segments que més contribueixen a la massificació turística, amb l'objectiu de solucionar la sensació de saturació que s'ha viscut aquest estiu, especialment els mesos de juliol i agost.

Els sobiranistes han detallat una bateria de set propostes que consideren "necessàries", i que tenen com a repte avançar cap a la sostenibilitat i enfortir el model de desenvolupament turístic de Menorca. La més nova és l'augment de l'ITS als sectors que fomentin la massificació, tot i que també aposten per bonificar la taxa a les empreses que hagin demostrat pràctiques més sostenibles, com per exemple les adherides a la marca Menorca Reserva de la Biosfera.

D'altra banda, han proposat la creació d'una borsa de places turístiques gestionades pel Consell, de tal manera que per donar d'alta una plaça nova se n'hauria de donar de baixa una d'obsoleta en el mateix moment. A més, aposten per reforçar la inspecció turística per combatre l'oferta il·legal de lloguer vacacional i limitar l'entrada de vehicles de motor en aparcaments de platges i camins, així com restringir l'entrada de vehicles a l'illa durant l'estiu, inclosos els cotxes de lloguer.

També han proposat incrementar de manera substancial els recursos destinats a transport públic per poder programar més freqüències, preus més assequibles, millors mesures de fidelització als usuaris i facilitar l'accés a espais on no s'arribi amb transport privat. Finalment, demanen regular la capacitat d'amarrament d'embarcacions a partir d'una anàlisi de la capacitat de càrrega de fondejos al litoral de l'illa.

stats