Habitatge
Societat 09/06/2023

Més de la meitat dels lloguers de Palma superen l'esforç màxim recomanat per a famílies d'ingressos mitjans

Només el 14% dels pisos de lloguer a Palma es troben per davall del límit raonable

ARA Balears
2 min
Finques de pisos a Palma./ ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaEl 86% de l'oferta actual de pisos de dues habitacions en lloguer a Palma té un preu que supera el llindar de la taxa raonable, és a dir, que no és accessible per a una família amb ingressos mitjans que no destini més del 30% dels mateixos al pagament de l'habitatge, segons dades del portal Idealista.

La plataforma immobiliària, ha presentat aquest divendres unes dades en les quals només el 14% dels pisos de lloguer a Palma es troben per davall del límit raonable. Així, Palma és la segona capital, després de Màlaga amb el percentatge més baix.

El consens financer aconsella que una família no destini més del 30% dels seus ingressos al pagament d'un habitatge, però els ingressos no són homogenis en totes les capitals espanyoles, fet pel qual el límit d'aquest lloguer canvia entre unes zones i altres. Així, el portal immobiliari ha utilitzat les dades d'ingressos per llar publicats per l'INE de cada capital i ha indicat que a Palma el preu màxim de lloguer raonable és de 913 euros.

Segons les dades de l'INE, les llars espanyoles estan composts per 2,4 persones de mitjana, per la qual cosa un pis de dos dormitoris seria la mínima unitat en la qual hauria d'instal·lar-se una família. En aquest cas, els pisos que compleixen amb aquesta característica tenen un preu actual de mercat de 1.230 euros a Palma. Pel que fa a les diferències entre el preu raonable i el preu de mercat, a Palma el lloguer de mercat és 317 euros més car que el raonable, sent la segona capital amb més diferència després de Barcelona, amb 446 euros de diferència.

Palma és la segona capital amb la taxa d'esforç per llogar un habitatge de dos dormitoris més alta. Segons les dades d'idealista, les famílies palmesanes han de destinar el 37 per cent dels seus ingressos al pagament del lloguer, una taxa que supera el 30 per cent fixat pels experts. A escala estatal, el 59 per cent de l'oferta actual de pisos de dues habitacions en lloguer té un preu que supera el llindar raonable. Per no superar aquest límit, una família hauria de pagar un màxim de 767 euros mensuals, mentre que el preu mitjà d'un pis de dues habitacions se situa en 830 euros mensuals.

stats