Societat 21/06/2022

Més calor i menys pluges: així serà aquest estiu

El mes de juny hi ha hagut 18 nits tropicals de 21 dies, quan el normal són 12, segons l'Aemet

2 min
D’uns anys cap aquí, fa cada vegada més calor, i això pot arribar a ser un inconvenient.

PalmaL'estiu, que ha començat de manera oficial aquest dimarts a les 11.14 h i que es prolongarà fins al 23 de setembre, es presenta amb unes prediccions de temperatures més altes de les habituals i menys pluges de les que caracteritzen aquest període, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en una roda de premsa. En definitiva, un estiu càlid i sec, que seguirà la tendència d'aquest final de primavera. De fet, al llarg d'aquests 21 dies de juny, s'han produït 18 nits tropicals a l'estació de Palma Porto Pi, quan el més normal són valors situats al voltant de les 12.

D'aquesta manera, es preveuen unes temperatures mitjanes que superin els 24 graus al llarg dels pròxims tres mesos, i un nivell de precipitacions inferior als 86 l/m², tot i que abans de la segona quinzena d'agost ja es podrien produir tempestes intenses i caps de fibló, segons l'Aemet. S'ha de destacar que des del primer dia de juny ja es comptabilitza l'estiu en termes meteorològics, encara que oficialment sigui primavera.

Això s'explica, per exemple, pel fet que s'hagi registrat la primera onada de calor en la primavera des que es tenen registres. Una onada de calor, a més, que ha estat més llarga -cinc dies- de l'habitual -tres dies-, la que serà la tònica dels pròxims episodis d'aquest tipus: més intenses i més llargues. El registre més alt es va produir a Porreres el passat 17 de juny, amb 39,7 °C, tot i que també destaquen els 37,6 °C de Formentera, un valor mai vist en un mes de juny. De la mateixa manera, també hi va haver rècords en les temperatures mínimes, amb els 24,3 ºC del Port de Pollença de dia 19, tenint en compte que fa 78 anys que s'hi recullen dades.

Aquests fets, segons ha apuntat l'Aemet, són els efectes d'un canvi climàtic que fa que l'estiu s'avanci uns cinc dies per dècada. Oficialment, comença aquest dimarts, però a efectes pràctics es va iniciar el 12 de juny, per la qual cosa s'ha avançat deu dies i "ja no hi ha marxa enrere".

Una primavera càlida

Amb aquesta onada de calor deixam enrere una primavera càlida, que de fet ha estat la segona més càlida a Palma des que es recullen dades. En general, el mes de juny ha estat 2,6 ºC més calorós del normal, el que ha estat l'avantsala de l'estiu que vendrà. Així i tot, l'Aemet ha destacat que, a diferència del que passarà el pròxim trimestre, al llarg d'aquesta primavera hi ha hagut un 23% més de pluges dels valors habituals.

De fet, el març fou un mes de rècord en dos sentits. D'una banda, es van produir més precipitacions que mai, amb els 19 dies de l'aeroport d'Eivissa o els 18 dies de Formentera com els registres més alts, triplicant la mitjana de les dues estacions. En general, a l'illa d'Eivissa ha esdevingut la tercera primavera més plujosa dels darrers 70 anys. A més, el passat març fou el mes absolut amb menys hores de sol des que se'n tenen registres, a causa de l'alta nuvolositat.

Un Sant Joan ennuvolat

La revetlla de Sant Joan, la nit del 23 al 24 de juny, es presenta càlida, ennuvolada i amb alguna possibilitat de precipitació, segons ha informat l'Aemet. Una situació semblant es viurà divendres, festiu a diversos indrets illencs, ja que s'esperen algunes pluges ocasionals, i en general un cel ennuvolat.

stats