Societat 29/01/2021

Més del 90% dels 385 quilos de residus recollits a les platges de Cabrera són plàstics

L'objectiu d'aquest projecte és estudiar l'impacte que els fems marins tenen sobre la flora i la fauna

ARA BALEARS
1 min
Es calcula que l'any 2050 al mar hi haurà més plàstics que peixos

Els tècnics del projecte europeu Plastic Busters MPAs han recollit 385 quilos de residus a les platges de Cabrera, més del 90% dels quals eren plàstics i microplàstics. Segons ha explicat el Govern balear, els treballadors han recollit els residus a les tres platges de Cabrera que formen part del projecte, el Burrí, n'Enciola i els Palangrers, i els han classificat segons si són polímers artificials (com fibres sintètiques), cautxú, roba, paper i cartó, fusta processada, metall, vidre, ceràmica, residus sanitaris o parafina.

Del total de residus, 212,6 es varen recollir a la platja del Burrí, 50,82 als Palangrers i 122,55 a n'Enciola. L'objectiu d'aquest projecte europeu és mantenir la biodiversitat i preservar els ecosistemes naturals de les àrees marines protegides pelàgiques i costaneres mitjançant la lluita contra els fems marins. En l'estudi hi participen 11 àrees marines protegides de l'àmbit mediterrani, com Zakhyntos a Grècia i l'arxipèlag Toscà d'Itàlia i Còrsega, i els tècnics de cada zona recullen i analitzen els residus que hi troben compartint la mateixa metodologia i posen en comú iniciatives per tal de minimitzar l'ús del plàstic en els seus àmbits de protecció.

Un altre dels grans objectius del projecte és estudiar l'impacte que els fems tenen sobre la flora i la fauna marines. Fins ara ja s'ha completat la recollida de mostres a diferents espècies d'àguiles peixateres i cetacis (catxalot, dofí comú, dofí mular i cap d'olla), que estan pendents d'analitzar.

stats