Societat 07/09/2022

Més de 9.300 treballadores de la llar podran cobrar atur a les Illes

La nova normativa equipara els drets laborals d'aquest col·lectiu amb els de la resta de sectors

ARA Balears
2 min
Treballadora de la llar.

PalmaMés de 9.300 treballadores de la llar de les Illes Balears podran començar a cobrar atur. El govern espanyol va aprovar aquest dimarts el reial decret llei que "corregeix la discriminació" d'un col·lectiu que aplega unes 373.000 persones a l'Estat, un 95% dones. Fins ara, les empleades d'aquest sector no podien accedir a drets laborals tan bàsics com la prestació d'atur. La nova normativa, que equipara els drets laborals d'aquest col·lectiu amb els de la resta de sectors, ja ha entrat en vigor aquest dimecres.

UGT ha qualificat d'"avanç històric" que les empleades d'aquest sector puguin cotitzar per desocupació i així cobrar la prestació d'atur. El sindicat ha valorat com a "molt positiu" que es posi fi a les discriminacions "per raó de sexe" que suposava l'exclusió d'aquestes treballadores de la cotització, com també de la llei de prevenció de riscos laborals.

No obstant això, UGT ha demanat al govern espanyol que obri el diàleg social per perfilar els detalls de l'equiparació de drets de les empleades amb la resta de treballadors. "Confiam que l'executiu abordi amb els interlocutors socials el contingut de la nova regulació, ja que és positiva, però insuficient", ha assenyalat el sindicat.

A més, UGT apunta que és "necessari" aclarir un sistema de bonificacions i reduccions de cotització complex, i abordar altres qüestions "urgents". "S'han contractat de manera fraudulenta empleades de la llar per fer cures especialitzades", denuncia el sindicat, que afegeix que és també "necessari" plantejar com solucionar la falta de regulació del treball nocturn i establir una "veritable i eficaç vigilància laboral que eviti els abusos".

Drets

El sector de les treballadores de la llar fins ara no cotitzava al règim general de la Seguretat Social, sinó en un d'especial. Això feia que fos l'únic col·lectiu que no tenia dret a l'atur. Amb la nova normativa, les empleades de la llar podran començar a cotitzar per a l'atur a partir de l'1 d'octubre. A més, tindran la cobertura del Fons de Garantia Salarial i la seva corresponent cotització en cas que les famílies es declarin insolvents.

Fi de l'acomiadament per desistiment

Fins ara, a una treballadora de la llar se la podia acomiadar per desistiment, és a dir, per desconfiança de la persona que contracta, i no calia donar cap mena de justificació. Ara el govern espanyol elimina aquesta figura, perquè considera que és una "forma d'acomiadament sense causa", apunten fonts del Ministeri de Treball. El que fa l'executiu és ajustar les causes de l'acomiadament a les de la legislació ordinària, així com les que justifiquin les famílies i que poden ser de caràcter econòmic. Les treballadores de la llar havien denunciat que l'acomiadament per desistiment les abocava a una situació "d'inestabilitat i inseguretat".

Riscos laborals

Les treballadores de la llar també s'inclouran en la Llei de prevenció de riscos laborals, d'on havien estat excloses fins ara. Segons la ministra de Treball, Yolanda Díaz, amb aquest pas "es concilien" dos drets: el "respecte a la prevenció de riscos laborals" i que la feina es faci en un domicili. A més, el govern espanyol deixarà per escrit que es promogui la formació i "l'acreditació professional" d'aquestes treballadores. Així, l'executiu es compromet amb la "professionalització" del sector, en paraules de Yolanda Díaz, i a desenvolupar-hi polítiques de formació.

stats