Col·lectius vulnerables
Societat 14/11/2022

Més de 300 joves extutelats, adherits al servei d’habitatge compartit

El Govern els ofereix una renda mensual quan surten d'un centre de protecció de menors

2 min
2022 11 14 2813860

PalmaUn total de 309 joves són actualment beneficiaris de la xarxa d'emancipació a les Illes Balears, la qual ha atès 884 persones extutelades des de la seva creació el 2016 per part del Govern. Es tracta d'un projecte que facilita el procés d’autonomia dels joves quan surten d’un centre de protecció de menors i que consta de tres serveis: una renda d’emancipació que acompanya el jove amb una prestació econòmica mensual, una xarxa d’habitatges i un servei d’acompanyament socioeducatiu professional per facilitar aquest procés d’emancipació i autonomia personal. A la xarxa hi poden accedir els joves extutelats a partir dels 18 anys.

La Conselleria d'Afers Socials ha confirmat les dades aquest dilluns matí. "Ha estat una xarxa pionera a l’estat espanyol, hem estat al capdavant d’aquests serveis per poder acompanyar i donar suport a un col·lectiu de joves especialment vulnerable en el seu procés d’emancipació", ha destacat la directora general d’Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió.

Exemples reals

Fátima Llabrés i Fabiane Mehlert, de 19 anys, són dues beneficiàries d'aquest servei i s’han emancipat enguany. Les dues coincideixen en l'experiència positiva, tot i que Llabrés admet que tenia por. "És com que intenten fer via perquè volis, però realment ets la mateixa persona que tres dies abans de l’aniversari. Jo tenia bastant por, estava nerviosa... No vaig ser preparada gaire per a l’emancipació. Vaig haver d’espavilar. És com despertar als 18 i totalment et canvia tot", apunta.

Melhert, per la seva banda, afirma que "hi ha bastanta diferència: en el pis em deixen més el meu espai perquè aprengui a ser una adulta. En el centre de menors això no ho fan, et cuiden, ho fan tot per a tu, però aquí et donen el teu espai perquè facis el que hagis de fer i t'ajuden a madurar", comenta Mehlert. "Abans deia sempre que m’acompanyassin, perquè no m’atrevia a anar sola. Ara gràcies al suport que m’han donat m’atrevesc a anar sola pertot i fer els documents pel meu compte", afageix la jove.

stats