Societat 13/04/2022

Més de 2.600 docents interins tindran plaça fixa abans que acabi el 2024

Educació calcula que reduirà la temporalitat del 26% al 7,6%

ARA Balears
1 min
Docents a la UIB durant els exàmens d'oposicions.

PalmaFins a 2.646 docents interins passaran a tenir una plaça fixa a través de concurs de mèrits i de les oposicions del 2023 i el 2024, segons ha informat la Conselleria d'Educació en un comunicat. L'oferta pública de places s'emmarca en la Llei de temporalitat, que vol reduir els contractes temporals per davall del 8% al conjunt de l'Administració.

La Mesa Sectorial, que s'ha reunit aquest dijous dematí, ha aprovat l'oferta, que s'haurà de publicar abans de l'1 de juny 2022, segons estableix la nova normativa. Educació calcula que, amb la consolidació d'aquestes places, es davallarà la temporalitat del 26% fins a entorn del 7,6%. "És un esforç molt gran per a aquesta comunitat treure un nombre de places tan elevat", ha valorat la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, en acabar la mesa.

Sánchez ha recordat que el 2015 la xifra d'interins estava entorn del 40% i ha anat davallant fins al 26% que hi ha actualment. A més, ha assenyalat que, des del 2016 i fins al 2014, s'hauran tret 8.000 places d'oposicions a les Illes Balears. “Això, tot i l’esforç que suposa, s’ha de fer perquè volem arribar a la xifra del 8%", ha ressaltat la directora general.

Més enllà del que correspon a la nova normativa estatal per als anys 2023 i 2024, enguany ja està tancat el procés d’oposicions docents del 2022. En total, s'han presentat 3.938 aspirants per cobrir 796 places. Aquestes places corresponen a les taxes de reposició dels anys 2018, 2019 i 2020.

Els canvis més importants

El consell de ministres va aprovar dimarts un reial decret que concreta com afectarà la nova llei d'estabilitat del sector públic a l'àmbit educatiu. Hi haurà tres vies per accedir a una plaça de docent al sistema públic d'educació: a través d'un concurs de mèrits, per la via mixta d'un concurs de mèrits i d'oposició, i per la via tradicional d'un examen d'oposicions.

Com s'acabarà traduint tot plegat? En primer lloc, els docents interins que estiguin treballant des d'abans del 2016 i que optin a una plaça estructural únicament hauran de passar per un concurs de mèrits que valorarà la seva antiguitat i formació, sense fer cap examen d'oposicions. Aquest concurs de mèrits es farà una sola vegada a cada comunitat autònoma des d'ara i fins al 2024.

En el cas dels docents que hagin començat a treballar de manera interina a partir del 2016, la via per accedir a una plaça estructural serà la d'un concurs de mèrits i també hauran de fer un examen d'oposicions. En aquest cas, però, es donarà un 40% de pes al concurs de mèrits per facilitar que els interins de mitja durada aconsegueixin la seva plaça fixa.

En el cas de les places de reposició –les de docents jubilats, morts o professionals que abandonen la professió, i que són unes 37.000 a tot l'Estat– i en les de nova creació. Optaran a aquestes places els docents sense experiència, que surten de les universitats, i que hauran de passar el procés d'oposició tradicional.

stats