Societat 27/10/2021

Menys del 30% de les assignatures de Medicina a la UIB s'imparteixen en català

És una de les dades que recull l''Informe 2021' de la Plataforma per la Llengua

2 min
La UIB presenta una oferta formativa amb molt pocs graus i màsters si es compara amb altres universitats de l’Estat.

PalmaEl català és minoritari en el grau de Medicina de la Universitat de les Illes Balears: només el 26% de les assignatures s'imparteixen en català. Aquesta és una dada que la Plataforma per la Llengua rescata de la darrera enquesta feta a la comunitat universitària i que inclou dins l'InformeCAT 2021, que s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona.

"En aquest context és difícil que els futurs metges puguin adquirir i fer servir termes mèdics en català o que la comunitat mèdica pugui desenvolupar un llenguatge científic especialitzat en la llengua pròpia de les Illes, un requisit imprescindible per fer del català una llengua viva i útil en els àmbits de la medicina i la recerca", destaca la Plataforma.

L'InformeCAT, que fa una radiografia de la situació de la llengua catalana als Països Catalans, recull 49 indicadors més que demostren "la situació d'emergència lingüística en què ens trobam", segons l'ONG del català. I és que en el conjunt del domini lingüístic, només el 32,4% de la població és parlant habitual de català.

A les Balears, aquesta xifra ascendeix lleugerament fins al 36,8%. Entre els joves d'entre 15 i 29 anys, per cada jove castellanoparlant que parla en català habitualment hi ha 7,5 joves catalanoparlants que adopten el castellà com a llengua habitual, afirma l'estudi amb dades de la darrera Enquesta d'usos lingüístics, feta el 2014. Una altra informació que destaquen és que només el 19% dels alumnes de sisè de Primària tenen un nivell alt de català.

Discriminació lingüística

De les 245 discriminacions lingüístiques en mans de les administracions públiques dels territoris de parla catalana que la Plataforma per la Llengua ha recollit entre els anys 2007 i 2020, 41 s'han produït en l'àmbit hospitalari i de la salut, és a dir, el 17%. L'any 2020, marcat per la pandèmia, 12 de les 53 discriminacions recollides passaven en aquest àmbit, el 23%.

D'altra banda, la Plataforma destaca que, des del 2013, el nombre de queixes que els han arribat per motius de discriminació s'han incrementat un 229%. Fa vuit anys varen rebre 396 queixes, mentre que enguany la xifra ascendeix fins a les 1.303. Consideren que aquest augment té a veure amb el fet que l'entitat s'ha fet més coneguda i hi ha més "militància lingüística" entre la població.

stats