Societat 17/03/2021

Menorca sanciona amb 1,4 milions un agroturisme que hi havia construït 7 piscines il·legals

La propietat també ha formigonat més de 2.000 metres quadrats de camins que havien de ser agraris

Iván Martín
2 min
El projecte d'obra de l'agroturisme no compleix els paràmetres sostenibles segons el Gob.

MaóEl Consorci de Disciplina Urbanística de Menorca ha interposat una sanció econòmica d'un total d'1,4 milions d'euros al promotor, al constructor i a l'arquitecte del projecte d'obra de l'agroturisme Torre Vella d'Alaior per construir 7 piscines il·legals. Així ho ha anunciat aquest dimecres el GOB Menorca, l'entitat ecologista que denuncià els fets i que posteriorment ha comprovat les inspeccions realitzades. De fet, en aquestes inspeccions es va constatar que, a més de les 7 piscines no declarades, s'havien formigonat més de 2.000 metres quadrats de camins que havien de ser agraris, així com altres elements menors.

L'agroturisme va presentar un projecte que, entre altres problemes, gastava molta d'aigua d'aqüífer en els serveis turístics. En un esforç per reduir aquest impacte, el projecte incorporava diversos dipòsits soterrats que havien d'acumular aigües depurades al mateix indret i que servirien per abastir tota la jardineria. Aquesta mesura va ser molt apreciada per la Comissió de Medi Ambient, que va aprovar el projecte condicionat a incorporar encara algunes altres mesures d'estalvi. Però una vegada passades les primeres inspeccions, els dipòsits soterrats es van convertir en piscines. El GOB va detectar aquest possible frau i el Consorci de Disciplina Urbanística l'ha confirmat juntament amb una llista d'altres il·legalitats.

La resolució del Consorci estableix una sanció de 486.844 euros per cadascun dels responsables. El projecte s'envoltà d'una certa polèmica durant la seva tramitació perquè els promotors van agafar tots els edificis existents a la finca per destinar-los a usos turístics i després van fer una queixa pública perquè volien alçar nous edificis agraris i la tramitació era feixuga. Segons el GOB, aquest cas exemplifica algunes de les qüestions que l'entitat planteja a la nova redacció del Pla Territorial Insular (PTI), com ara la necessitat de regular les piscines en els allotjaments turístics, el consum d'aigua d'aqüífer de les noves ofertes turístiques i la necessitat de comptar amb un servei de vigilància efectiu, especialment sobre els grans projectes que es realitzin en el territori de l'illa.

stats