Societat 21/02/2023

Menorca rebrà 740.000 euros de fons europeus per a projectes de la Reserva de Biosfera

D'altra banda, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha atorgat 200.000 euros a l'Aliança Menorca Sense Plàstic

Iván Martín
2 min
Imatge de la Reserva de Biosfera de Menorca.

MAÓEl Consell de Menorca i els ajuntaments de Ciutadella i Sant Lluís rebran un total de 740.000 euros procedents dels fons europeus Next Generation per a projectes relacionats amb la Reserva de Biosfera. Aquest finançament permetrà l'execució de cinc iniciatives, tres de les quals han estat presentades per la màxima institució insular: l'eliminació i control d'espècies exòtiques invasores de fauna i flora a àrees de la Xarxa Natura 2000 de Menorca (124.793,39 euros), la restauració ambiental de la zona humida d'Addaia (305.052,04 euros), així com la integració del Camí de Cavalls i els seus usos en la gestió i conservació dels hàbitats per on discorre (133.476,03 euros).

Per la seva banda, es duran a terme el projecte de millora de la biodiversitat en el parc urbà del Canal Salat de Ciutadella (81.323 euros) i el d'instal·lació d'abalisaments ecològics a platges de Sant Lluís (50.737,54 euros). Aquesta és la tercera convocatòria d'ajudes relacionades amb els fons europeus, que sumades a les anteriors representen un total de 18,6 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Les ajudes Next Generation no són les úniques que arribaran a l'illa, ja que el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha atorgat 200.000 euros a l'Aliança Menorca Sense Plàstic, per impulsar projectes de reducció de la contaminació per plàstics a Menorca. El pla d'acció de l'Aliança, que lidera Menorca Preservation, té l'objectiu de definir les actuacions dirigides a sensibilitzar, promoure i fomentar l'eliminació de l'ús de plàstics. Així, s'informarà sobre la problemàtica dels plàstics, la normativa i les bones pràctiques tant en la ciutadania com en el sector empresarial. També es continuarà impulsant la certificació Plastic Free, que consisteix en l'assessorament i distinció a les empreses i entitats que redueixen l'ús de plàstic, assegurant que es compleix amb la normativa vigent en matèria de residus.

A més, s'instal·laran deu fonts d'aigua en llocs públics amb alta afluència, reduint d'aquesta forma l'ús d'ampolles d'aigua de plàstic, es crearà una xarxa de punts de reutilització de productes de platja, com para-sols, jocs infantils i flotadors. També es pretén posar en marxa una plataforma informativa sobre els recursos disponibles per disminuir l'ús del plàstic, especialment dirigit als turistes. Finalment, es reforçarà el projecte d'economia circular PescART Menorca, centrat en el reciclatge de xarxes de pesca per la seva reconversió en nous productes econòmicament viables.

stats