Societat 01/06/2022

Menorca preveu instal·lar 1.300 punts de recàrrega elèctrics abans de 2030

El Consell considera que per fer front a la inversió són necessaris 6,5 milions d'euros

Iván Martín
2 min
Punt de recàrrega a Menorca.

MAÓEl pla del Consell de Menorca preveu la instal·lació de 1.300 punts de recàrrega públics i privats per a vehicles elèctrics abans del 2030. Així es posa de manifest a la publicació de la planificació que guiarà la implantació de punts de recàrrega inclosa en el Pla de Desenvolupament de la Xarxa Pública de Vehicle Elèctric, que preveu un parc mòbil de 14.000 vehicles elèctrics fins a l'any 2030 i una estimació de punts de recàrrega públics i privats per cobrir la demanda de 1.300. D'aquests, 700 serien de titularitat pública i suposaran una inversió de 6,5 milions d'euros.

L'illa disposa actualment de 97 punts de recàrrega; per tant, el Consell considera òptim incrementar aquestes instal·lacions. Els 700 punts que hauria d'assumir l'administració complirien amb la ràtio de deu vehicles per cada punt de recàrrega que estableix la Unió Europea. Els restants anirien a càrrec del sector privat, atesa la forta demanda d'aquesta tipologia de turismes i les atractives oportunitats de negoci en el sector.

Per aquest motiu, el Consell considera que per fer front a la inversió són necessaris 6,5 milions d'euros, una quantitat que es podria abaratir amb el suport del pla Moves III de l'estat espanyol, la concentració dels punts de recàrrega pública en centres de mobilitat elèctrica o la utilització de subministraments existents. D'altra banda, en el capítol de despeses, el pla estima que cada punt tindrà un cost anual de 6.000 euros en software, manteniment, energia i potència, que es traduirien en quatre milions d'euros anuals. Per sufragar la despesa, es proposa vendre l'energia entre 0,2 i 0,3 euros/kWh, un preu que permetria un desplaçament de 100 quilòmetres a un cost de 3,75 euros. A més, l'estudi elaborat per Etecnic Energy & Mobility conclou que les infraestructures suposaran una reducció de 17.300 tones de CO₂ anuals.

stats