Societat 04/03/2021

Menorca col·locarà 28 pedres per retre homenatge a les víctimes del nazisme i el franquisme

El sindicat CGT instal·là l'any 2018 tres pedres per recordar ciutadellencs represaliats

Iván Martín
2 min
Representants del Govern i del Consell durant l'acte de presentació.

MaóEl Govern balear, mitjançant la Secretaria autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica i en col·laboració amb el Consell de Menorca, retrà homenatge a les víctimes del nazisme i del franquisme amb la col·locació de 20 pedres Stolpersteine i 8 pedres anomenades Remembrance Stones. D'aquesta manera, i tenint en compte que l'any 2018 ja es varen ubicar a Ciutadella tres pedres per recordar víctimes del nazisme, seran 23 les que lluiran pels carrers de l'illa. En canvi, és la primera vegada que s'hi instal·laran en homenatge a les persones represaliades pel franquisme.

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha destacat la col·locació de les pedres, que recorden els crims del franquisme: "Entre les víctimes hi ha Floreal Barber Piris, conegut jugador de futbol i cantant de l'Orfeó Maonès, així com Ángel Muerza Esparza, assassinat a la Mola. La seva mort mostra la persecució de què varen ser objecte els intel·lectuals compromesos amb la República". A més, Jurado ha assenyalat la importància d'aquests homenatges per no oblidar que la memòria democràtica "és una qüestió de drets humans".

Per la seva banda, el conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria, ha agraït el compromís del Govern per dur a terme el projecte i ha recordat que va ser el sindicat CGT el primer a col·locar les pedres Stolpersteine el desembre del 2018: "Els pioners van ser ells, gràcies a l'acte que honrà la memòria de tres menorquins assassinats al camp de concentració nazi de Mauthausen: Ignasi Moll, Manuel Marquès i Joan Caules".

La iniciativa vol recuperar el nom de les víctimes recloses en camps de concentració nazi, moltes de les quals hi varen perdre la vida, mentre que altres varen ser alliberades. Al conjunt de les Illes s'instal·laran 54 pedres Stolpersteine. Les pedres, que es col·locaran a les adreces on van viure els represaliats, contenen informació de les víctimes, com el nom, la data de naixement, el lloc i la data de la detenció, a quin camp de concentració van ser deportades, la data de la mort o si van ser alliberades. Pel que fa a les Remembrance Stones, se'n col·locaran 43 per tota la Comunitat, però també quatre a Barcelona i una a Madrid.

stats