Societat 18/07/2018

Beure alcohol a Eivissa serà una infracció greu si ets menor de 18 anys

L'Ajuntament del municipi pitiús aprova definitivament la nova ordenança per a la protecció del menor que regula el consum i venda d'alcohol

Ara Balears
3 min
Si ets menor d'edat, beure alcohol a Eivissa et costarà 3.000 euros de multa

PalmaL’aprovació definitiva de la nova ordenança tindrà lloc aquest dijous, després d’haver passat per aprovació provisional el passat mes de novembre, i es preveu que entri en vigor una vegada es publiqui al BOIB.

L’ordenança municipal de regulació de l’ús, el consum i la venda d’alcohol a la ciutat d’Eivissa té com a objectiu la protecció al menor, la prevenció i la pedagogia i preveu vetllar per l’impacte de la publicitat de begudes alcohòliques en els menors d’edat i per l’accés dels joves a aquest tipus de begudes.

L’ordenança, que és protectora perquè fa prevaler els drets dels menors, estableix també una vessant educativa i de responsabilitat molt important. Per aquest motiu, el text ha estat el resultat d’una feina realitzada des de diversos departaments de l’Ajuntament d’Eivissa: Educació, Joventut, Festes, Policia Local i Comerç.

Un dels punts destacables de la nova ordenança és que incorpora mesures alternatives reeducatives al compliment de la sanció econòmica.

Les mesures aplicables poden ser la realització d’un pla de desenvolupament personal que consisteix en la participació en sessions individualitzades amb activitats educatives de prevenció, la realització d’activitats educatives per part del menor infractor i els seus pares i/o tutors d’una activitat formativa que promogui el canvi de conducta, que podria ser una prestació en benefici de la comunitat consistent en la realització d’una activitat de suport a un servei durant el temps que valori una comissió.

Un altra de les vessants que regula la nova ordenança és la que té a veure amb la publicitat de begudes alcohòliques. Pel que fa a la publicitat, no està permesa al municipi la de begudes alcohòliques dirigida a menors d’edat, que utilitzi missatges o arguments dirigits a aquesta franja d’edat i que els indueixi al consum de begudes, així com la utilització de la imatge o veus de menors o joves en la confecció de la publicitat de begudes alcohòliques.

Es prohibeix, així mateix, la publicitat de begudes alcohòliques a les instal·lacions municipals, recintes esportius, sales d’exposicions i centres docents on els menors puguin accedir-hi.

Pel que fa a les infraccions, es classifiquen en lleus, greus i molt greus. Es considera una infracció lleu no exposar públicament i en lloc visible la informació de la prohibició de la venda de begudes alcohòliques als establiments autoritzats i la promoció de begudes mitjançant la distribució d’informació a bústies, correu, telèfon o xarxes informàtiques, llevat que aquesta vagi dirigida nominalment als majors de 18 anys. També son infraccions lleus l'abandonament d'envasos i restes de begudes a la via pública, entre d’altres. Es consideren infraccions greus el consum d’alcohol per part de menors de 18 anys i el consum de begudes alcohòliques a la via pública, acompanyats de menors, entre d’altres. Com a molt greus, estan tipificades la venda, el lliurament, la dispensació, l'oferiment o el subministrament de begudes alcohòliques als menors de 18 anys per part d’establiments comercials, incloses les màquines expenedores.

Pel que fa a la venda d’alcohol, es prohibeix en establiments comercials, licoreries, benzineres i estacions de servei de les 22 h a les 8 h.

Les infraccions poden anar des d’una multa de 750 euros, per a infraccions, lleus fins a 3.000 euros, per a infraccions molt greus.

Segons les dades recopilades en l''Estudi sobre el consum de drogues en la població escolar d'Eivissa 2012', elaborat pel CEPCA, Consell d'Eivissa, l'edat mitjana en què els joves comencen a consumir alcohol a les Pitiüses és de 13,3 anys. El 40% dels menors de 14 anys ha consumit alcohol en alguna ocasió. Un 31,1% dels menors de 14 anys consumeix alcohol ocasionalment i un 8.7% en consumeix els caps de setmana. Un 46,9% dels menors de 16 anys consumeix alcohol ocasionalment i un 28.1%, els caps de setmana. El 70.4% dels estudiants de Secundària ha consumit alcohol en el darrer mes. Tot això malgrat que el consum d'alcohol al nostre país està prohibit als menors de 18 anys.

stats