Ens podem menjar les panades calentes o hem d'esperar que es refredin?
La idea que cal deixar refredar les panades perquè no ens caigui malament la pasta calenta, acabada de fer, és ben estesa i s'ha transmès generació en generació
PalmaAra que és temps de cuinar i menjar panades, el dubte de si ens les podem menjar acabades de treure del forn o hem d'esperar que es refredin torna a estar sobre la taula. La creença que cal deixar refredar les panades perquè la pasta calenta pot fer mal a l'estómac és molt estesa i s'ha transmès de generació en generació. Però fins a quin punt és certa o només és un mite?
Segons els experts, fins avui dia no hi ha cap estudi científic que demostri que la pasta calenta sigui perjudicial per a l'estómac. De fet, els nutricionistes apunten que consumim pasta calenta de manera habitual i que això no suposa cap problema digestiu ni per a la salut. És el cas de la pizza, el pa xinès, les coques, les panades de tota mena, etc.
També remarquen que la majoria dels midons i farinacis que ingerim es consumeixen calents: pasta, arròs, patates, entre d'altres. En aquest sentit, assenyalen que no hi ha cap prova que determini que la pasta calenta pugui continuar fermentant dins l'organisme un cop ingerida i, a causa d'aquestes suposades reaccions químiques, causar una indigestió —una advertència habitualment estesa.
Quan les panades, el pa o qualsevol producte fet amb farina surten del forn —que pot arribar a temperatures d'uns 100 °C—, la possibilitat que continuï el procés de fermentació és nul·la, ja que la mort tèrmica dels llevats i bacteris responsables de la fermentació es produeix entorn dels 50 °C o 60 °C.
Aleshores, què hi ha darrere aquesta advertència que, cada any, algú repeteix a l'hora de menjar panades acabades de fer? Segons algunes fonts, una de les hipòtesis és que la panada refredada és més saciant que la calenta, un consell relacionat amb la voluntat d'estalviar menjar o evitar-ne el malbaratament, sobretot en èpoques d’escassetat.
Una altra possibilitat és que aquesta recomanació tingui a veure amb una millor manera de tastar i degustar el producte, ja que alguns experts forners consideren que el millor moment per fer-ho és quan fa unes hores que ha estat cuit.
Amb tot, avui dia sabem que, si no podem resistir la temptació de menjar-nos la panada acabada de treure del forn, l'únic perill real és cremar-nos la llengua. Per tant, el fet d’esperar que es refredi no és més que una simple recomanació.