Guerra civil
Societat 09/02/2023

El Govern crea un visor per conèixer els elements de memòria històrica de l'entorn

L'eina digital permet saber els detalls de fosses, lloses memorialístiques, camins i carreteres fets amb treballs forçosos

2 min
Fa poc que el Govern indicà les carretreres construïdes per presos

PalmaEl Govern ha elaborat un mapa interectiu que conté tota la informació i la ubicació dels elements considerats que formen part de la memòria històrica de les Illes Balears. L'eina digital, desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geogràfic, és iniciativa de la Conselleria de Medi Ambient i la Conselleria de Memòria Democràtica. Amb aquest visor es pot consultar la informació sobre les fosses de la guerra, els llocs de memòria, les lloses de la memòria o les carreteres i camins construïts per presos obligats a fer treballs forçosos.

Cada element està localitzat a la cartografia i té associada una informació concreta sobre cadascun dels ítems: descripció, imatges i també informes que es poden descarregar. En el cas de les pedres, es distingeixen entre víctimes del franquisme i del nazisme, i cada element mostra una fotografia de la pedra i una breu biografia de la persona represaliada. Pel que fa a les fosses, es diferencien entre exhumades, en procés d’exhumació, viables o inviables. En el cas dels arbres, cadascun té una fotografia i a una breu explicació.

Les lloses de la memòria també estan incloses dins la iniciativa.

És una didàctica i viva que, segons el Govern, s'actualitzarà de manera permanent amb els nous avanços en memòria democràtica i que, a mesura que avanci el quart Pla de fosses i memòria democràtica, incorporarà noves dades com el Mapa de Fosses de Menorca, els espais de la memòria, els refugis antiaeris i altres informacions derivades dels diferents estudis de Memòria Democràtica. El mapa es pot consultar a ideib.caib.es/memoria/.

stats