Societat 31/08/2022

La meitat dels usuaris de Projecte Home aconsegueixen superar l'addicció

L'entitat compleix 35 anys homenatjant els centres de dia, el primer dispositiu que es va posar en marxa a les Balears

2 min
La seu de Projecte Home a Palma

PalmaMés de 30.000 persones han passat per Projecte Home des que l'entitat va arribar a les Illes Balears, el 1987. El perfil dels usuaris ha canviat molt, també per l'evolució de les addiccions. Al principi "hi havia la pandèmia de l'heroïna, l'addicció de pràcticament tots els usuaris, mentre que ara ronda el 10%", ha detallat el president executiu de l'entitat a l'Arxipèlag, Jesús Mullor. De mitjana, la meitat de les persones que han passat pels programes han aconseguit superar l'addicció.

Enguany, Projecte Home celebra els 35 anys i ho fa homenatjant els centres de dia, el primer dispositiu que varen posar en marxa (ara mateix n'hi ha cinc de repartits a les Illes). En aquest temps, han passat per aquest programa devers 7.500 illencs, entre els quals 1.700 joves. Els centres de dia són un model d'atenció per a aquelles persones que no requereixen -o no estan llestes- per residir dins la institució, cosa que comporta deixar al 100% les drogues, però tampoc no els és suficient un seguiment ambulatori de dos dies a la setmana.

Jesús Mullor, president de Projecte Home Balears, i Tomás Femenías, director del centre de tractament integral d'Inca.

En aquests centres, els usuaris hi assisteixen al matí "i ho han de fer sense haver consumit, però pot ser que ho facin a l'horabaixa perquè encara pot estar vigent el problema", ha detallat el director del Centre de Tractaments Integral d'Inca, Tomás Femenías. El perfil són persones fadrines, majoritàriament homes, de nacionalitat espanyola i amb estudis primaris. Les substàncies majoritàries són l'alcohol i els derivats del cànnabis. En global, representen el 12% de tots els usuaris que atén Projecte Home. Ara com ara, el programa a què s'acullen més persones són els ambulatoris, destinats a persones amb problemes d'addiccions, però amb una vida estructurada que els permet no requerir un ingrés.

La banalització del cànnabis i l'alcohol

Mullor ha alertat que el consum de cànnabis i d'alcohol continua en augment a les Balears i ha subratllat la importància de "deixar de banalitzar-ne el consum". "És necessari deixar de banalitzar-lo des de la realitat científica. Es tracta de dues drogues que tenen capacitat addictiva. Que cadascú faci el que vulgui, però almanco siguem conscients que entres en risc; no enganem la gent", ha conclòs el president executiu de l'entitat.

stats