Societat 26/10/2022

Els megacreuers augmenten el risc de patir malalties respiratòries i afecten la biodiversitat

Els experts exigeixen la limitació de les embarcacions al port de Palma durant el col·loqui 'Creuers i contaminació: el nostre aire, la nostra mar i la nostra salut'

1 min
Un megacreuer al port de Palma.

PalmaEl doctor en Biologia especialitzat en temes de contaminació marina i salut Josep Lloret Romañach ha explicat aquest dimecres l'impacte dels creuers sobre la salut de les persones, al col·loqui Creuers i contaminació: el nostre aire, la nostra mar i la nostra salut. En aquest punt, ha destacat l'empitjorament de la qualitat de l'aire i l'increment del risc de patir malalties respiratòries. Pel que fa al medi ambient, ha indicat l'afectació directa sobre la biodiversitat de les reserves marines.

La Plataforma contra els Megacreuers i el Fòrum La Societat Civil han organitzat el debat a l'Estudi General Lul·lià, a Palma. A la xerrada, que ha durat dues hores, hi han participat tres ponents, i la portaveu de l'entitat GOB Mallorca, Margalida Ramis, que ha actuat de moderadora. "Tenim dades més que evidents en el cas del port de Palma que donen peu a exigir limitacions de creuers, sobretot, dels megacreuers", denuncia Ramis.

Per la seva banda, l'antic cap de màquines de la Marina Marcant Arcadio Barbas ha defensat que "hi ha molta legislació, però és una legislació que diu fins on poden contaminar". Segons ha declarat l'expert al col·loqui, "no és una legislació restrictiva ni protectora". "Es necessita una protecció sobre les zones concretes d'especial sensibilitat o vulnerabilitat en termes de contaminació de la Mediterrània", ha afegit. A més, al debat també hi ha assistit el fundador i CEO de True World, tecnologia per lluitar contra la crisi climàtica, Marco Mendoza.

stats