Societat 08/06/2021

La Mediterrània, la mar que més ràpid s'escalfa del món

Segons un informe de l'ONG WWF, ho fa a un ritme un 20% més alt que la mitjana global

ARA Balears
2 min
Fotografia d'arxiu de la posidònia a les Illes Balears.

PalmaLa Mediterrània és la mar que més ràpid s'està escalfant a tot el món, a un ritme un 20% més veloç que la mitjana mundial, a conseqüència del canvi climàtic. A més, segons revela un informe de World Wildlife Fund Espanya (WWF) amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels oceans, sofreix una "greu pressió" a conseqüència de la sobrepesca, la contaminació, el comerç marítim i el desenvolupament costaner.

L'estudi de WWF, recollit per Europa Press, analitza sis exemples dels impactes que afecten aquesta mar. En concret, adverteix que una de les conseqüències de la tropicalització és l'aparició de noves espècies i l'ONG calcula que almenys 1.000 espècies invasores han aparegut des de zones més càlides a la Mediterrània, de manera que han anat desplaçant les autòctones.

Les poblacions de mol·luscs autòctons han disminuït en un 90% en les aigües més orientals d'aquesta mar. Per exemple, espècies com el peix lleó i el peix conill suposen el 80% de les captures a Turquia o Xipre i han transformat bona part dels hàbitats marins.

Així mateix, l'informe indica que les altes temperatures i l'increment tant en la freqüència com en la intensitat de les tempestes estan transformant el fons marí. Les praderes de posidònia oceànica i les nacres, entre altres, s'han reduït en tota la regió i fins i tot en algunes zones s'han arribat a extingir totalment.

Segons recalca l'estudi, l'acidificació dels oceans a escala global provocada pel canvi climàtic ocasiona l'afebliment en les estructures d'organismes com el fitoplàncton, els corals, els mol·luscs o els crustacis. A més, l'ONG alerta que perdre aquestes espècies per complet tindria un impacte dramàtic en tot l'ecosistema marí, ja que proveeixen hàbitats vitals per a moltes espècies i contribueixen de manera significativa a fixar carboni per al clima. Per exemple, la Posidonia oceanica emmagatzema entre un 11 i un 42% de les emissions de diòxid de carboni dels països de la Mediterrània, subratlla l'estudi.

L'informe també fa referència a l'explosió de meduses que sofreix aquesta mar, que es veu afavorida per l'augment de la temperatura de l'aigua, la contaminació i la progressiva desaparició de depredadors marins, a conseqüència de la sobrepesca.

En aquest sentit, l'expert en àrees marines protegides de WWF Espanya, Óscar Esparza, denúncia que fins que no s'aconsegueixi una transició ecològica i descarbonitzar l'economia, la "millor manera" de protegir i conservar els ecosistemes marins enfront del canvi climàtic és mantenir uns ecosistemes saludables, en equilibri que tinguin una major capacitat natural per a adaptar-se als canvis.

"Les àrees protegides, ben gestionades, poden contribuir molt a reduir l'estrès en les poblacions marines", ha subratllat l'expert, que destaca la "forta relació" entre el clima i els oceans així com la necessitat de millorar la protecció marina per restaurar la biodiversitat i les poblacions de peixos.

stats