Societat 15/02/2022

Mir diu que l'informe de la Fiscalia sobre els abocaments en responsabilitza el govern del PP

El conseller de Medi Ambient i Territori ha assegurat que el document fa referència al període "del 2015 cap enrere"

Margalida Fullana
2 min
Imatge d'arxiu de la platja de Ca'n Pere Antoni.

PalmaEl conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assenyalat aquest dimarts que l'informe publicat recentment per la Fiscalia sobre els abocaments a la badia de Palma són responsabilitat de l'anterior equip de govern del PP, ja que el document "culpabilitza" dels abocaments l'Administració pública que hi havia a les Balears "del 2015 cap enrere". Així ho ha reiterat en diverses ocasions durant el ple del Parlament, després de ser preguntat pels grups parlamentaris del PP, Ciutadans i Vox-Actua.

"No valoraré un informe que ni tan sols he rebut i que, a més, forma part d'una causa judicial", ha manifestat el conseller. Cal recordar que aquest informe fa referència, principalment, a uns estudis publicats per l'Institut Geològic i Miner d'Espanya i l'Institut Espanyol d'Oceanografia. En aquests documents, la primera entitat assegura que uns 8,2 quilòmetres quadrats de la badia de Palma, propers als punts dels abocaments d'aigües residuals, estan contaminats per metalls pesants, i la segona alerta que, al llarg dels darrers 40 anys, l'arxipèlag ha perdut gairebé el 40% de les seves praderies de posidònia.

Segons ha explicat Mir, el 2014, l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (Emaya) va enviar una carta a la Direcció General de Recursos Hídrics en què assegurava que, durant els darrers cinc anys, la inversió pública del cànon referent als abocaments havia estat "nul·la". En aquest sentit, ha subratllat que, quan hi havia l'anterior equip de govern, en alguns casos "extrems", la situació va ser "tan insostenible" que Emaya en va haver de cobrir els costos. "El govern del Pacte va haver de pagar dos milions d'euros que havien quedat pendents", ha remarcat el conseller.

El comprimís amb el cànon de sanejament "és nítid i bastant inqüestionable"

Per altra banda, el conseller ha negat que durant els darrers anys el cànon de sanejament no s'hagi destinat a la seva finalitat. "Crec que el comprimís és nítid i bastant inqüestionable", ha subratllat Mir, que ha reivindicat que l'actual Govern va recuperar el cànon que el PP va destinar "amb traïdoria" a la caixa única. En aquest sentit, ha recordat que l'Executiu ha aconseguit que l'Estat financi fins al 80% de la nova depuradora de Palma i ha acabat l'excavació del col·lector interceptor de Palma, que té l'objectiu d'evitar aquests abocaments.

Així mateix, després de ser demanat sobre els fondejos, Mir ha assenyalat que durant la pròxima temporada turística serà el servei de vigilància qui reguli aquesta activitat, com s'ha fet els darrers anys. "Les línies d'actuació continuaran sent les mateixes: crear consciència, assessorar i protegir la posidònia", ha manifestat.

stats