Societat 08/10/2022

Medi Ambient demana la col·laboració ciutadana per rescatar virots grossos

En aquesta època els polls poden caure desorientats a nuclis urbans

ARA Balears
2 min
Exemplar de virot gros sobrevolant les aigües del Parc Nacional de Cabrera

PalmaEl Servei de Protecció d'Espècies, juntament amb l'associació Iniciativa per a la Recerca de Biodiversitat de les Illes Balears (IRBI) i l'Acord per a la Conservació dels Albatros i Petrells (ACAP), ha iniciat una campanya per tal de minvar la mortalitat de virots grossos. Medi Ambient ha assenyalat que els polls poden caure desorientats a nuclis urbans.

El virot gros és una au marina que viu a mar oberta i s'acosta per criar a illes, illots i penya-segats del litoral, on fan la posta d'un sol ou a final de maig o principi de juny. A l'octubre els polls comencen a abandonar el niu i és quan, a causa de la inexperiència, es poden desorientar i ser atrets cap als nuclis de població propers a la costa amb la il·luminació artificial i caure. Així, poden ser atropellats o atacats per depredadors, com els moixos.

Per aquest motiu, Medi Ambient recorda a la ciutadania que, en cas de trobar un virot gros en perill, s'ha de telefonar a l'112 o al Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) per activar el protocol de rescat. En cas d'haver-lo de recollir de la zona on es troba, s'ha d'agafar amb cura i deixar-lo en una capsa ventilada fins que arribin els tècnics. En cas de trobar-lo mort, també és adient comunicar-ho per tenir-ne constància.

Des del 2010, el COFIB ha atès 137 virots grossos, 85 dels quals han estat polls. La majoria ho varen fer per problemes relacionats amb la contaminació lumínica. El virot gros es distribueix al voltant d'Eivissa i Formentera, mentre que a Menorca es pot trobar a l'oest, nord i sud-est de l'illa. Pel que fa a Mallorca, les poblacions ocupen Cabrera i el sud-oest de l'illa. Durant la migració es dispersa per l'oceà Atlàntic.

stats