Societat 15/06/2022

Un centenar de tortugues mediterrànies són alliberades al Parc Natural de Mondragó

El Govern adverteix que tenir aquesta espècie en captivitat "és il·legal", excepte si és per finalitats de repoblació i reintroducció

ARA Balears
2 min
Una de les tortugues alliberades.

PalmaTècnics de la Conselleria de Medi Ambient i Territori han alliberat un centenar de tortugues mediterrànies al Parc Natural de Mondragó, que fins ara havien estat en un centre de cria autoritzat o que s'havien recuperat recentment d'algun accident a les instal·lacions del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), segons ha informat aquest dimecres el Govern.

En una nota de premsa, la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha explicat que la tortuga mediterrània es troba en el llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, que implica la prohibició de possessió, transport, venda, comerç i intercanvi d'exemplars vius o morts. A més, ha advertit que tenir tortugues en captivitat "és il·legal", excepte en aquells casos en què es faci amb finalitats de repoblació i reintroducció.

Es tracta d'una espècie d'origen europeu, que, juntament amb la Testudo graeca, forma part d'una de les dues espècies de tortugues terrestres que actualment hi ha a les Balears. Es troba pràcticament per tot Mallorca, exceptuant la serra de Tramuntana, i té dues poblacions principals, una a la marina de Llucmajor i l'altra a la zona del torrent de na Borges.

Alliberaments "indiscriminats"

Segons ha alertat el servei de protecció d'espècies, darrerament s'està detectant que les poblacions d'ambdues espècies, que fins ara havien estat sempre separades, s'estan mesclant a conseqüència d'alliberaments "indiscriminats" i les fugides d'exemplars en captivitat. "S'alliberen tortugues a qualsevol lloc sense conèixer que hi ha dues espècies i que tenen diferent distribució, cosa que contribueix a crear noves poblacions i posar en contacte dues espècies que abans estaven ben separades", ha assenyalat el Govern.

És per això que demana a qualsevol particular que vulgui alliberar una tortuga terrestre que es posi en contacte amb el COFIB, a través del telèfon 971 144 107, on comprovaran que està bé de salut, i si és necessari li faran un tractament abans d'alliberar-la a una zona adient. De fet, en aquest sentit, precisa que un 30% dels exemplars alliberats darrerament havien estat entregats al COFIB per particulars.

stats