Societat 03/10/2019

El Cofib allibera 170 tortugues mediterrànies a Llucmajor

L'objectiu és preservar l'espècie, que actualment està protegida

Ara Balears
2 min
Tortugues mediterrànies.

PalmaEl Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (Cofib) ha alliberat unes 170 tortugues mediterrànies a la finca de Capocorb, ubicada a la Marina de Llucmajor. La tortuga mediterrània o 'Testudo hermanni' és una tortuga terrestre inclosa al llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial. És, per tant, una espècie protegida. La possessió, el transport, la venda, el comerç i l'intercanvi d’exemplars d'aquesta espècie vius o morts estan prohibits, entre altres pràctiques.

En l'acte d'alliberació hi han participat el conseller insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora; Jorge Moreno, cap de Secció del Servei de Protecció d’Espècies, i Lluís Parpal, gerent del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (Cofib), juntament amb tècnics del Servei de Protecció d’Espècies.

El conseller executiu, Jaume Alzamora, ha explicat que el Servei de Caça del Consell disposa de la finca de Capocorb, a Llucmajor, com a Centre Cinegètic de Mallorca, “en la qual feim projectes de conservació d’espècies, com ara el dedicat a conservar el conill assilvestrat. Alliberar avui aquí les tortugues suposa recuperar un hàbitat per a aquests exemplars de tortuga que havien estat lliurats al Cofib i, alhora, això ajuda a equilibrar els ecosistemes que hi tenim”. A més, ha valorat positivament la col·laboració interinstitucional, que fa possible aquestes accions.

Els centres de recuperació de fauna de les Illes Balears acullen i donen assistència veterinària a més de 1.000 tortugues de terra cada any, que, una vegada recuperades, poden tornar al seu medi natural. En alguns casos s’alliberen a les Illes Balears, però també poden ser cedides a altres comunitats, com ara València i Catalunya, amb la qual cosa es contribueix a la reintroducció de l’espècie a la península Ibèrica.

Moltes tortugues de terra arriben als centres de recuperació per troballes accidentals o perquè pateixen lesions causades per maquinària agrícola o depredació per part de cans o rates. Els exemplars reben els tractaments requerits a l’hospital de fauna i, quan s’han recuperat, tornen a la natura. Una altra part dels exemplars alliberats prové de centres de cria autoritzats.

stats