Societat 05/08/2021

Medi Ambient vol evitar que es puguin construir 2.100 places turístiques noves a la Ràpita

Aconsella a l'Ajuntament de Campos que dessclassifiqui uns terrenys de garriga i pinar aferrats al tram final del torrent de Son Durí

2 min
En verd, els terrenys de Son Durí, on es podrien fer 2.100 places turístiques.

PalmaLa Comissió Balear de Medi Ambient ha aconsellat a l'Ajuntament de Campos que desclassifiqui uns terrenys de la Ràpita on es poden construir fins a 2.100 places turístiques. Es tracta d'una zona de garriga i pinar de 16,8 hectàrees aferrades al tram final del torrent de Son Durí que desemboca a la platja, devora del club nàutic. Segons un informe de l'ens ambiental, part dels terrenys es podrien inundar i, si s'urbanitzassin, afectarien els aqüífers que hi ha a sota. A més, la finca és una Zona d'Alt Risc d'Incendi Forestal.

El mateix document, al qual ha tingut accés l'ARA Balears, adverteix el Consistori que el Parc Natural del Trenc i el Salobrar de Campos "no podria suportar la capacitat de càrrega" en cas que es desenvolupassin les 2.100 places turístiques previstes en el Pla Insular Territorial. Aquests suggeriments s'inclouen en un informe que analitza l'Avaluació Ambiental Estratègica del Pla General d'Ordenació Detallada de Campos, que actualment està en tràmits per ser actualitzat.

Medi Ambient també recomana a l'Ajuntament que preservi l'indret conegut com la Marina de la Ràpita, una zona "ben conservada" de garriga amb pins en la qual només s'han construït carrers. El text assenyala que hi viuen espècies catalogades com ara la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) i l'endèmic busqueret coallarga (Silvia balearica). Els terrenys estan definits com a Zona d'Alt Risc d'Incendi Forestal i podrien afectar els aqüífers. De fet, la comissió recorda l'avaluació ambiental que ha d'explicar en quina situació urbanística queda aquest sòl amb l'aplicació del decret de protecció del territori aprovat l'any passat.

D'altra banda, l'informe indica que l'avaluació ambiental municipal haurà de distingir entre places residencials i turístiques. Pel que fa a aquestes segones, es recorda que el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT) estableix que la ràtio és de 6,1 places per habitatge.

La comissió diu que, a l'hora de calcular els recursos disponibles al municipi i la capacitat dels seus equipaments i infraestructures, el pla tingui en compte aquesta ràtio o que se'n justifiqui una de pròpia. En el càlcul, s'hi han d'incloure les places residencials en sòl rústic, però també les turístiques que hi ha a la zona de la Marina de la Ràpita i les dels agroturismes. A més, el document proposa que per calcular l'aigua i l'energia, així com la depuració i la gestió de residus, es distingeixi entre places residencials i turístiques.

stats