Societat 16/06/2021

Matutes creu que l'acusat del robatori a les seves empreses era "incapaç" de planejar el delicte

L'exministre ha declarat aquest dimecres al judici per la sostracció de 2,7 milions d'euros de la caixa forta de la seva companyia

ARA Balears
2 min
Abel Matutes, avui, a la seva seu empresarial

PalmaL'exministre d'Afers Exteriors Abel Matutes ha declarat aquest dimecres al judici pel robatori de 2,7 milions d'euros de la caixa forta d'Empreses Matutes el 2013. Sobre el principal acusat, un policia nacional, Matutes ha assegurat que és un "amoral", però "incapaç de concebre" un pla d'aquestes característiques. "Em vaig endur una sorpresa molt gran", ha assegurat.

El judici va començar aquest dilluns a la seu judicial d'Eivissa amb la declaració dels tres principals implicats: dos policies nacionals i la dona d'un d'ells. Fonts properes al cas van assegurar que el principal acusat, un dels agents, es va declarar innocent, igual que l'altre policia. El litigi s'havia de fer el juny de 2020, però es va ajornar fins a dues vegades a causa de la pandèmia.

La Fiscalia demana per al principal acusat una condemna de cinc anys de presó per un delicte de robatori amb força i una indemnització a l'empresa de 995.000 euros. Aquest policia nacional, que també treballava com a personal de seguretat per a Abel Matutes, està acusat d'obrir la caixa forta del grup hoteler i endur-se els doblers, fets que haurien ocorregut el 26 d'octubre de 2013.

Sobre el segon acusat, l'exministre ha declarat que té "una mentalitat de delinqüent" i que no el va sorprendre tant la seva participació en el delicte. La seva compareixença ha començat amb l'emissió d'una entrevista enregistrada per una televisió local l'abril de 2014, en què l'hoteler explicava els detalls del robatori. En l'enregistrament assegura que des del principi va sospitar de l'acusat perquè, entre altres coses, li defugia la mirada quan li demanava sobre el robatori i perquè l'alarma havia estat desconnectada la nit dels fets.

Així, Matutes ha ratificat totes les explicacions que va donar en l'entrevista i ha assegurat que desconeix la quantitat exacta que hi havia a la caixa forta. Aleshores, ha argumentat, era el final de la temporada, era cap de setmana i per aquestes dates –octubre de 2013– estava tancant els establiments hotelers a Eivissa, uns 20 en total.

Desaparició de 180.000 euros

"Pràcticament no ho sabia ningú", hi ha insistit en resposta a les preguntes d'un dels advocats defensors. De fet, el lletrat ha centrat la intervenció a esbrinar l'origen dels doblers robats, i ha recordat que a la denúncia inicialment només constava la desaparició d'uns 180.000 euros. L'empresari ha explicat que la caixa forta de la seva seu empresarial es feia servir com a caixa de dipòsit, no hi havia apunts comptables i encara no s'havia fet l'arqueig de les caixes dels establiments hotelers. Allà també es traslladava la recaptació d'una de les discoteques del grup empresarial.

Matutes ha apuntat que ell es limitava sempre a comprovar els informes dels auditors i si tot estava dins la legalitat, però sense centrar-se en els detalls sobre la recaptació dels seus establiments. Durant la seva declaració com a testimoni, ha desmentit que el principal acusat estigués contractat com a vigilant de seguretat en el seu grup empresarial, on sí que treballava la seva dona com a encarregada de cuidar les instal·lacions de nit. Ara bé, ha admès que "és possible" que l'acusat conegués on era la caixa forta.

També ha reconegut que va tenir relació amb els dos acusats, els dos policies nacionals que li van assignar per vetllar per la seva seguretat quan exercia de ministre. Segons l'empresari, el coacusat va ser l'"inductor" del robatori, mentre que el principal acusat és "incapaç de fer una irregularitat", tot i que "va ser induït i va caure en la temptació".

stats