CORRUPCIÓ
Societat 31/05/2019

Matas no reconeixerà els delictes de corrupció en el seu judici final

El llarg periple de l’expresident als tribunals acaba el 10 de juny a l’Audiència de Palma sense pactes a la vista i amb diverses sentències pendents

Anna Schnabel
2 min
Matas no reconeixerà els delictes
 De corrupció en el seu judici final

PalmaJaume Matas prometia alçar un hospital de referència a Mallorca, als terrenys de Son Espases, tres mesos abans que una majoria absoluta li donàs la presidència. Era l’any 2003. Segons l’escrit de la Fiscalia Anticorrupció, Cort ni tan sols havia iniciat el procés de selecció dels solars per a una de les majors obres públiques de les Balears. La contractació de la companyia Global PM per a l’assessorament previ a l’adjudicació de l’obra va despertar les sospites del fiscal Pedro Horrach i el jutge José Castro. Anticorrupció manté que Matas mateix va lliurar a la llavors directora general de Salut, Aina Castillo, un sobre amb l’ordre de contractar l’empresa de Juan Miguel Villar Mir, OHL. Després d’aquesta suposada “intervenció directa” en l’adjudicació de l’obra, Matas hauria intervingut de nou i finalment va ser Dragados, propietat de Florentino Pérez, la guanyadora del concurs. L’expresident, defensat per Josep Zaforteza, nega aquesta versió i no admet l’acusació de corrupció en el seu darrer enfrontament amb la Justícia, que començarà el 10 de juny.

L’obra de l’hospital es va licitarper 778,4 milions d’euros el juny del 2006, quan ja havien passat tres anys d’una legislatura marcada per grans, cares i ostentoses obres públiques, i que es recordarà pels escàndols de corrupció. Queda enrere la compareixença de Matas al Parlament, el 2015, per explicar-se sobre Son Espases, i la seva imatge amb el cap embenat, després de ser operat per greus problemes d’oïda. Era el febrer del 2015. Hi declarava per videoconferència des de la presó de Segòvia, on complia nou mesos de condemna per un dels serrells del cas Palma Arena: una causa batejada amb el nom d’una altra obra faraònica de Matas, esdevinguda emblema dels vicis de la vella política balear.

Sense possibilitat d’acord

El llarg periple judicial del que passarà a la història com l’expresident amb més causes obertes per corrupció a Espanya acaba sense la previsió d’un pacte que eviti a Matas sumar més anys de presó. La Fiscalia li demana quatre anys i mig de presó. L’acusen de prevaricació, frau a l’administració, malversació de doblers públics i dos delictes de tràfic d’influències. Una pena que s’afegiria als tres anys i vuit mesos pel cas Nóos, dels quals ja n’ha complert gairebé un. Mentrestant espera entre reixes, a Aranjuez, la sentència del Tribunal Suprem sobre el cas Òpera, a més de la possible suspensió de la pena de presó pel cas Over que va acordar amb la Fiscalia.

Queda enlaire una darrera peça -la número 16- del cas Palma Arena, un assumpte en què la Fiscalia ha decidit no acusar, de manera que el Govern, personat com a acusació popular, s’hi podria fer enrere, segons diverses fonts pròximes al cas. Es dona per fet, en conseqüència, que el de Son Espases és el darrer judici que haurà d’afrontar l’expresident des del banc dels acusats, que compartirà aquest pic amb Aina Castillo, per a qui la Fiscalia demana 15 mesos de presó; l’exdirector general del Servei de Salut Sergio Beltrán, per a qui sol·liciten tres anys, i l’empresari Jesús Peinado, per a qui demanen dos anys; tots tres acusats dels mateixos delictes que Matas. L’expresident considera fet, malgrat tot, que descarregaran totes les culpes sobre ell.

stats