Societat 05/11/2022

Les masses d’aigua en risc d’eutrofització creixen fins a 131 a les Illes

Les zones sensibles amb acumulació de nutrients augmenten en quatre en els darrers 19 anys, segons la revisió de Recursos Hídrics

1 min
Recursos Hídrics revisa les zones sensibles de les Illes Balears.

PalmaLes masses d'aigua eutrofitzades i en risc d'eutrofització —procés d’acumulació de sals minerals nutrients a les aigües, que comporta un creixement massiu d’algues— a les Illes creixen fins a 131 (abans n'hi havia 127). Així ho anuncia el projecte que revisa el Decret 49/2003, de 9 de maig, pel qual es declaren les zones sensibles de les Balears, publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). Per tant, n'hi ha quatre més que fa 19 anys.

La revisió per part de Recursos Hídric ha comportat l'actualització dels criteris de determinació, de realització de la cartografia d'aquestes zones i d'identificació i cartografia de les zones de captació.

D'acord amb la normativa vigent, es considera que un medi aquàtic és zona sensible si es pot incloure en algun dels grups següent. En primer lloc, els llacs, llacunes, embassaments, estuaris i aigües marítimes que siguin eutròfics o que podrien arribar a ser-ho en un futur pròxim si no s'hi adopten unes mesures de protecció. També les aigües continentals superficials destinades a l'obtenció d'aigua potable que podrien contenir una concentració de nitrats superior a 50 mg/l. Finalment, les masses d'aigua on sigui necessari un tractament addicional per complir el que disposa la normativa comunitària.

stats