Mascotes
Societat 08/02/2024

Les mascotes podran viatjar en tren i metro a partir del març

Entre les mesures de la normativa, s'estableix que hauran de pujar al darrer vagó

ARA Balears
2 min
Dos trens del Servei Ferroviari de Mallorca (SFM).

PalmaLes mascotes podran viatjar en tren i metro a partir del mes de març. Segons ha informat Serveis Ferroviaris de Mallorca, els animals de companyia podran viatjar en el darrer vagó del tren o del metro, previsiblement a principi del mes de març. De fet, l'empresa ja ha començat a tramitar la nova regulació que permetrà que els animals puguin viatjar-hi per primera vegada i ho ha publicat aquest dijous al BOIB.

Així, la proposta inicia ara una període de 30 dies d'exposició pública durant els quals es podran presentar al·legacions i es preveu que la mesura entri en vigor a principi de març. La iniciativa, que ha estat acordada pel Consell d'Administració de SFM, introdueix la regulació que permetrà als usuaris accedir al tren i al metro amb petits animals de companyia com cans, moixos, fures i petites aus (no de corral).

Entre les mesures de la normativa, s'estableix que les persones que accedeixen a tres i metros amb animals, ho hauran de fer només al darrer vagó del tren. Així mateix, els cans hauran d'anar fermats amb corretja i morrió, o amb gàbia, des del seu accés a les instal·lacions de SFM, mentre que els moixos, les fures i les petites aus hauran de viatjar a l'interior dins una gàbia. A més, tots els cans hauran d'anar amb el corresponent microxip d'identificació. També s'estableix que no hi estarà permès l'accés d'animals exòtics com rèptils, aranyes i insectes, ni tampoc de cans potencialment perillosos.

Serveis Ferroviaris de Mallorca

Pel que fa als cans guia que acompanyen persones vidents o amb deficiència audiovisual, la normativa precisa que se'n permet l'accés sense cap restricció. El mateix s'aplicarà amb cans entrenats per a l'assistència personal i que acompanyen persones amb discapacitat i cans guia en procés d'ensinistrament, que hauran d'anar acompanyats dels seus entrenadors.

El viatge dels animals serà gratuït excepte en els casos dels animals més grossos, que per les seves dimensions no poden utilitzar una gàbia de transport, i s'haurà d'abonar un títol de viatge. Finalment, SFM ha recomanat als usuaris evitar les hores de més afluència de viatgers per facilitar la convivència entre usuaris i animals de companyia i evitar la proximitat amb altres usuaris si senten temor o incomoditat davant la presència de l'animal. Per això, la distància entre el portador de l'animal i la mascota no podrà superar el mig metre.

Usuaris del tren alerten de la manca d'espai

El portaveu de l'Associació d'Usuaris del Tren, Guillem Ramis, ha elogiat la iniciativa, ja que considera que "és molt necessària". Malgrat tot, ha alertat que el problema de la manca d'espai "es veurà agreujat en un servei que ja no dona per més". Ramis ha recordat que en cada trajecte, sobretot de tren, hi viatgen cada vegada més persones, juntament amb bicis, cadires de rodes, carretons de compra, bebès, entre altres. Per tot plegat, ha considerat que fins que SFM no augmenti la capacitat, "no es podrà viatjar bé de cap manera".

stats