Societat 28/11/2019

Martí March: "Dir que aquesta proposta de llei educativa s'assembla al TIL és un insult a la intel·ligència"

El conseller d'Educació assegura que el paper de l'escola és fer possible el coneixement del català, però el seu ús és cosa de tota la societat

Ara Balears
2 min
Martí March en una imatge d'arxiu al Parlament

PalmaEl conseller d'Educació, Universitat i Recerca del Govern balear, Martí March, ha parlat aquest dijous al programa Al Dia d'IB3 Ràdio sobre l'avantprojecte de llei d'educació que si es compleixen les previsions s'aprovarà l'estiu del 2021. Davant la polèmica i discrepàncies que ha rebut aquest text, March ha afirmat que "dir que aquesta proposta de llei educativa s'assembla al TIL és un insult a la intel·ligència".

L'avantprojecte, que es va fer públic aquest dimecres, marca l'ús de la llengua catalana "com a vertebradora de l'ensenyament" i "com a llengua d'ús normal i general en les comunicacions i en l'àmbit administratiu", però la quantitat d'hores lectives en català continuarà depenent del Decret de Mínims o d'una norma equivalent. Davant aquest fet, que ha provocat un nou front de divisió entre MÉS i el PSIB, el conseller ha assenyalat que "el paper de l'escola és fer possible el coneixement del català, però l'ús de la llengua és cosa de tota la societat. Les modalitats lingüístiques es defensen utilitzant-les".

Quant a si la proposta s'ha consensuat en el si del Pacte abans de sortir a la llum, el conseller ha assenyalat que aquest nou text "està fet damunt Illes per un pacte, un document que varen firmar la majoria dels partits. Em sembla que no respon a la realitat dir que no parteix del consens".

A l'entrevista, March ha subratllat també que estam sols davant un avantprojecte que tindrà una tramitació que durarà més d'un any i ha insistit que "volem una llei de consens amb la qual tothom se senti més o menys còmode".

De la mateixa manera, el conseller ha dit que en educació la "rigidesa no és bona" i que les lleis han de possibilitar polítiques diferents: "A partir d'aquesta llei es poden fer decrets de llengua diferents", ha assegurat.

Per últim, el conseller ha valorat la feina que s'està fent des del Govern en matèria educativa aquests darrers anys: "En educació, per recollir s'ha de sembrar. Nosaltres estam sembrant. Apostam fermement per la Formació Professional perquè és fonamental incrementar les famílies professionals i els centres integrats d'FP", ha sentenciat.

stats