Enderrocs
Societat 20/04/2024

Marratxí sancionarà dos individus per abocar 10 tones d'enderrocs a la zona dels Garrovers

L'Ajuntament ha informat que ha invertit més de 10.000 euros en la retirada de residus abocats il·legalment

ARA Balears
3 min
Enderrocs localitzats a Marratxí

PalmaL'Ajuntament de Marratxí sancionarà els pròxims dies dos individus per l'abandonament de 10 tones de residus d'obres a la zona dels Garrovers i el camí de Son Sales.

En una nota de premsa, l'Ajuntament de Marratxí ha informat que ha invertit més de 10.000 euros en la retirada de residus abocats il·legalment al municipi només en aquests darrers dos casos. L'actuació s'ha dut a terme aquesta setmana retirant els residus abocats a la urbanització de Cas Metge, concretament al camí de Cas Capellets, situat a la carretera dels Garrovers. Per executar aquests treballs, s'han desplaçat a la zona operaris de Marratxí 21 i treballadors de l'empresa Melcior Mascaró amb un camió grua, a causa del pes de les saques. A més, s'ha contractat de manera especial l'empresa Adalmo per retirar residus perillosos d'amiant.

El regidor de Neteja Viària de l'Ajuntament de Marratxí, Juan Antonio Estarellas, ha assegurat que "un abocament d'enderrocs pot considerar-se una sanció molt greu per diferents raons, com la quantitat i el lloc concret on s'ha efectuat, a més de si és reincident". "Així mateix", ha afegit, pot haver-hi abocaments de productes químics líquids que són pràcticament impossibles de netejar i que comportarien les multes més elevades". El Consistori fa temps que denuncia aquests abocaments a la zona. "Fa un temps que treballam conjuntament amb la Policia, Marratxí 21 i Medi Ambient perquè es vagin reduint les aportacions d'enderrocs, les zones estan bastant localitzades".

Dos casos en les darreres setmanes

Segons els agents, el primer dels abocaments el va detectar un treballador del Consell Insular al camí de Son Sales quan un individu va treure fins a quatre saques de restes d'obra del camió. Quan va ser conscient que l'observaven i que fotografiaven la infracció, va tornar els residus al camió i va abandonar el lloc. Tanmateix, passada una hora, es van trobar les saques al mateix lloc. La Policia va prendre mostres de les restes que s'havien deixat i va escorcollar el camió prèviament fotografiat, on hi havia restes que coincidien amb el material abandonat. L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Marratxí emetrà els pròxims dies una sanció administrativa per al titular del vehicle.

El segon cas d'abocament il·legal va ser detectat pels agents en un torn de vigilància prop dels límits de Marratxí amb Bunyola, al camí dels Capellets, a la zona dels Garrovers. Allà fins a set saques van ser abocades per un camió que hi circulava cap a les 3.00 hores de la matinada. Els agents van procedir a escorcollar la caixa posterior del camió, que era buida, però hi van trobar restes d'una rajola molt característica i que van identificar també al lloc de l'abocament.

"La policia ja ha notificat a l'infractor d'aquesta gran aportació d'enderrocs que hi ha hagut a la zona dels Garrovers i s'està treballant per evitar i eliminar aquests abocaments de residus d'obres. Entenem que amb la recollida porta per porta s'aniran reduint aquest tipus d'abocaments", ha conclòs el regidor.

Multes de fins a 100.000 euros

L'Ajuntament de Marratxí ha fet una crida al civisme i a la col·laboració de tots per mantenir el municipi net i ha recordat que l'abocament de residus d'obra a la via pública té una sanció de fins a 100.000 euros segons la gravetat dels abocaments i fins a 3.500.000 euros pels molt greus, si es tracta de residus perillosos o contaminats de gran volum. La Policia Local de Marratxí sosté que les sancions poden augmentar repercutint als delinqüents les despeses de neteja i recollida. L'Ajuntament ha recordat, així mateix, que abandonar petites restes d'obra en els contenidors resulta un perjudici a usuaris i a l'empresa de recollida d'escombraries. A la deixalleria de Marratxí es gestionen directament aquests residus.

stats