Va de llibres
Societat 24/08/2023

Marc Ribas: "Per a mi aquest és l'estiu de les regressions i dels records"

El cuiner i presentador de 'Joc de cartes' tria un dels llibres que més han marcat el seu passat: 'Confesiones de un chef', d'Anthony Bourdain

2 min
Marc Ribas torna a buscar els millors restaurants de Catalunya. 


BarcelonaMentre les nits dels dimecres estiuencs TV3 ensenya les aventures de Marc Ribas passejant per Catalunya a la recerca del millor restaurant, en realitat el xef viu un agost d'introspecció i de mirar enrere. "Per a mi aquest és l'estiu de les regressions i dels records. Estic en aquell moment de mirar enrere per diversos motius", explica el presentador de Joc de cartes. Coincidint amb el moment vital, Ribas recomana un llibre que va llegir fa dues dècades, quan començava a ser cuiner, i que l'ha acompanyat al llarg d'aquests anys com un títol incondicional a la seva tauleta de nit (de fet, ja va recomanar-lo el 2018). Es tracta de Confesiones de un chef, d'Anthony Bourdain, un títol entre les memòries i l'assaig que va publicar RBA el 2001 i que no té traducció en català.

Anthony Bourdain (1956-2018) va ser un xef estrella i presentador de televisió nord-americà que amb aquest llibre va convertir-se també en autor bestseller. A Confesiones de un chef repassa la cuina de tota la vida sense pèls a la llengua i també explora tot el que queda darrere les portes de les cuines dels restaurants, des de l'alta exigència i la passió fins a l'explotació laboral. Ribas l'ha recuperat perquè hi ha trobat "moltes coses que ja sabia" però que llegeix "des d'una altra posició". Bourdain parla, per exemple, "de la mania dels cuiners de col·leccionar ganivets, o de les paranoies amb segons quin tipus d'elaboracions", explica Ribas. "Ara que estic assegut en una altra cadira, la d'algú que fa anys que ja no es dedica a aquest ofici, m'ha fet gràcia reprendre'l", subratlla el cuiner, que afegeix que la primera vegada que el va llegir, de fet, moltes coses li van passar per alt. 

Però més enllà de recomanar aquest títol en concret, Ribas proposa als lectors que aquest estiu, si els ve de gust, facin el mateix exercici que ha fet ell: "Els diria que tornin a aquell llibre, sigui del gènere que sigui, que van llegir fa 20 anys. És molt interessant retrobar-t'hi temps després, perquè et fa veure les coses d'una altra manera".

stats