Societat 04/07/2022

El mapa de fosses de Menorca investigarà més de 200 assassinats

Només a la fortalesa de la Mola de Maó s'hi haurien afusellat fins a 150 republicans

Iván Martín
2 min
Imatge d'arxiu d'un acte d'homenatge a víctimes del franquisme a Menorca.

MAÓEl Govern balear elaborarà el mapa de fosses a Menorca, que permetrà la investigació de més de 200 assassinats durant la Guerra Civil i la repressió franquista. El mapa completarà el de les Balears i possibilitarà al Govern avançar amb les iniciatives i projectes de restitució com la instal·lació d'arbres o pedres de la memòria, així com l'entrega de certificats de víctimes del franquisme.

Segons l'historiador David Ginard, la repressió franquista a Menorca va causar més de 200 assassinats entre el 9 de febrer de 1939 i el 3 de febrer de 1945. Els tribunals militars varen dictar nombroses penes de mort i llargues condemnes de reclusió, algunes commutades per penes de 30 anys de presó, tot i que molts van acabar executats en els anys següents al 1939.

El Govern ha assenyalat que només a la fortalesa de la Mola de Maó s'hi haurien afusellat fins a 150 republicans, als quals cal sumar els menorquins executats a Palma i els mariners procedents de Menorca afusellats a Cartagena. També s'han comptabilitzat almenys 19 oficials republicans menorquins enviats a Mauthausen, dels quals en van sobreviure tres. L'últim afusellament a la Mola va tenir lloc el 3 de febrer de 1945.

La investigació comprendrà una anàlisi en profunditat del context històric i dels llocs de repressió franquista, l'estudi sobre les víctimes que van ser retornades a les seves famílies i sobre les que no ho varen ser, però es té constància que estan inhumades en un nínxol determinat, i també l'elaboració d'un llistat de familiars. A més, s'investigarà a totes aquelles persones que van ser enterrades sense nom, es treballarà a la localització exacta dels nínxols i d'altres possibles ubicacions d'enterraments, i s'estudiaran les nombroses causes judicials i militars.

El resultat, que es plasmarà en un mapa geolocalitzat, inclourà documentació fotogràfica i permetrà determinar el nombre de víctimes i familiars, i senyalitzar la ubicació de les antigues fosses, nínxols i llocs de repressió i d'enterrament, inclosos aquells en els quals ja no existeixin restes de víctimes, però quedi demostrat que n'hi va haver. La investigació estudiarà la viabilitat d'intervenir en els diferents llocs d'enterrament amb vista a possibles exhumacions.

stats