Societat 08/10/2018

Unes cinquanta persones diuen no a l'esbucament del bloc 8

La plataforma Stop Desnonaments, impulsora de la marxa, acusa l'Ajuntament de Palma d'afavorir l'especulació immobiliària amb l'esbucament dels edificis

Aina Riera Serra
3 min
Els veïns del bloc XIII de Corea es manifesten per evitar el seu esbucament

PalmaEls veïns de Corea s'han manifestat aquest dilluns capvespre per demanar a l'Ajuntament que aturi el pla d'esbucament del bloc 8. Reclamen que l'equip municipal els ofereixi lloguers socials ja que asseguren que no tenen possibilitats econòmiques de pagar un habitatge.

A la pancarta que encapçalava la marxa s'hi podia llegir 'On són els fons europeus? Lloguer social ja', un lema que feia referència als fons socials europeus FEDER que l'Ajuntament de Palma va rebre i que s'havien d'invertir en un projecte de rehabilitació iniciat el 2008 durant la legislatura d'Aina Calvo, però que mai va veure la llum.

La marxa ha estat convocada per la plataforma Stop Desnonaments, que dona suport a les famílies que ocupen des de fa un temps aquest edifici. Denuncien que l'Ajuntament vol declarar-lo en estat de ruïnes per justificar-ne i avançar-ne l'esbucament.

Per aquest motiu, des de la plataforma han contractat un arquitecte que visitarà aquest dimarts el bloc i en comprovarà l'estat. Si finalment aquest dictaminàs que no hi ha motius per enderrocar-lo, la plataforma ja ha informat que es planteja presentar una querella criminal contra l'Ajuntament per prevaricació.

José Carlos Rodríguez és una de les persones que habiten aquest bloc i és portaveu de les famílies afectades. Fa un any i mig que ocupa una de les plantes baixes del número 23 del bloc 8. Assegura que el pis on viu ara està "perfecte" i que els pisos més deteriorats són els del 23-B i el 23-C.

"Jo vivia en un pis de lloguer aquí a Corea però vaig perdre la feina i amb la meva família vàrem venir a viure aquí", assegura José Carlos. Demana que l'Ajuntament els doni solucions i que no esbuqui el bloc 8 sinó que el converteixi en un edifici de lloguers socials. José Carlos denuncia també que la política d'expropiacions de l'Ajuntament no és justa perquè ha canviat habitatges en propietat per 20.000 euros d'expropiació i contractes de lloguer a altres pisos.

La història del Bloc 8

El Consistori insisteix que l'enderrocament del bloc 8 s'emmarca en un pla urbanístic que fa temps que està damunt la taula i que ja va iniciar-se amb l'esbucament del bloc 13. Aquest programa s'ha dut a terme a través d'unes expropiacions pactades amb les vuit famílies propietàries del bloc 8. Segons l'Ajuntament, la resta de les famílies no han pogut beneficiar-se del programa d'expropiació perquè ocupaven l'edifici de manera il·legal.

La setmana passada, un arquitecte municipal va realitzar diverses prospeccions per estudiar si el bloc 8 està en perill de ruïnes. Si fos així, seria necessari el desallotjament de totes les famílies que actualment viuen en aquest edifici.

La plataforma Stop Desnonaments considera que l'Ajuntament ha permès que el bloc es deteriori i quedi abandonat i no ha vetllat per la seguretat de les famílies que l'habiten. A més, assegura que no és pertinent esbucar un edifici sense donar una alternativa d'allotjament a totes les famílies i sense haver construït habitatges de protecció oficial.

"Si es deixen perdre més habitatges socials al barri, en plena bombolla del lloguer, l'emergència s'agreujarà, cosa que provocarà que les famílies hagin de viure en infrahabitatges o al carrer", declaren en un dels seus comunicats. A més, culpen el consistori palmesà d'afavorir l'especulació immobiliària amb l'esbucament dels blocs 8 i 8 d'aquest barri que, segons els plans de l'àrea d'Urbanisme, es convertiran en zones verdes.

El batle de Palma s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió i ha dit que fins que no estigui llest l'informe de l'arquitecte municipal no es podran prendre decisions. "Es tracta d'un problema estrictament tècnic. Nosaltres volem plantejar el benestar i la seguretat de la gent que hi viu", ha declarat Noguera.

El batle també ha explicat que fa temps que s'està negociant amb les famílies d'aquest bloc 8 per poder dur a terme les expropiacions i que la feina continuarà en la mateixa línia. Tot i això, ha explicat que si l'informe de l'arquitecte finalment declara l'edifici en estat ruïnós les famílies l'hauran d'abandonar.

stats