LGTBI+
Societat 09/06/2023

Manifestació, taules rodones, activitats i projeccions: arranca el mes de l'Orgull LGTBI+ "per no permetre cap retrocés en drets""

Els convocants reclamen a Prohens que es mantingui al marge "dels partits que demanen derogar les lleis per als avenços del col·lectiu"

ARA Balears
2 min
Representants polítics i associtatius presenten el cartell de l'Orgull 2023.

PalmaLa manifestació de l'Orgull LGTBI+ es farà el pròxim 28 de juny. Així ho ha anunciat Víctor Robles, president de l'associació Ben Amics. Enguany hi participaran més de 30 entitats, en defensa dels drets del col·lectiu. "És una convocatòria a tota la societat, en defensa de la diversitat social i familiar. Per no permetre que es faci cap pas enrere enfront dels partits polítics que volen derogar les lleis LGTBI i trans", ha dit Robles. La decisió de convocar avui els mitjans es deu al fet que aquest divendres, 9 de juny, es compleixen vuit anys de la mort de Pedro Zerolo, de qui s'ha recordat el lema "la bandera LGTBI+ s'ha de dur per defora", amb el qual Robles ha reivindicat la "visibilització del col·lectiu".

Els actes de l'Orgull es distribuiran al llarg de tot el mes de juny, "per fer el mes de l'Orgull". Per fer-ho possible, s'ha col·laborat amb els ajuntaments d'Esportes, Palma i Felanitx i amb la Direcció General d'Igualtat i Diversitat. Durant tot el mes s'organitzaran activitats, taules rodones i projeccions arreu de l'illa. Pel que fa a la manifestació del 28 de juny, començarà a la plaça de les Tortugues, continuarà per carrer de la Unió, Baró de Pinopar i les Avingudes, i acabarà al parc de les Estacions.

Abogados Cristianos, nominats al Dimoni Rosa

En ser preguntat sobre Marga Prohens, i la possibilitat que arribi a ser la presidenta del Govern de les Illes Balears, Robles ha dit que "no ha contactat amb Ben Amics". "Però esper que s'acosti a la societat civil, per no tornar a aquella època en què el Consolat de Mar estava tancat a la ciutadania". Si més no, ha recordat que, en el marc de la campanya electoral del 28-M, l'associació va demanar als partits polítics que es comprometessin amb els drets del col·lectiu "i el PP no va signar el document". En el mateix sentit, ha demanat a Prohens que es mantingui al marge dels partits –en referència a Vox– que demanen derogar les lleis per als drets del col·lectiu. "Ella mateixa va votar a favor de la llei LGTBI de les Balears quan era diputada. Les conquestes del col·lectiu són les de la societat civil i la democràcia.

En una nova edició dels premis Siurell Rosa i Dimoni Rosa, dirigits a les persones i grups que més o menys ha contribuït a defensar i millorar els drets del col·lectiu, Robles n'ha anunciat els nominats. Els del Siurell Rosa són l'associació Únics, la companyia de teatre La Permanent, i, de manera simbòlica, tot el col·lectiu trans "perquè han estat objecte d'un debat social que ha posat en dubte els seus drets". Pel que fa als nominats al Dimoni Rosa, són: Abogados Cristianos, Rafa Ruiz (batle d'Eivissa en funcions) i el conjunt de diputats i senadors de les Balears que van votar en contra de la llei LGTBI i la trans.

stats