Nova manifestació dels sindicats per defensar la carrera professional

Els treballadors han aportat un document signat pel director general de Funció Pública del Ministeri d'Hisenda que en garanteix la cobertura legal

Els sindicats UGT, CCOO, STEI-i i CSIF s'han manifestat aquest divendres davant la Delegació de govern contra la suspensió de la carrera professional per part de la Delegació de govern i la consegüent minva dels salaris. Els treballadors asseguren que la suspensió afecta fins a 6.000 professionals dels ajuntaments de Palma, Santa Eugènia i Lloseta, del Consell de Mallorca i de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). 

Prop de 50 treballadors s'han concentrat davant la seu de la Delegació del govern per demanar el plus salarial d'entre 100 i 700 euros que suposa el complement de la carrera professional. "Els acords es respecten, no s'impugnen", "no a la suspensió de la carrera professional" i "defensam l'autonomia local" són alguns dels lemes que es podien llegir a les pancartes de protesta. 

Segons el secretari general de la Federació de Treballadors i Treballadores de la UGT, Miguel Ángel Romero, els treballadors continuen sense cobrar, ja que l'Ajuntament de Palma no va cobrar al mes d'abril, i el Consell no ho farà aquest mes de maig. "L'escenari actual ha canviat", assegura, fent referència a un document signat pel director general de Funció Pública del Ministeri d'Hisenda que garanteix la cobertura legal del complement de la carrera professional.  En el document s'especifica que "es podran efectuar pagaments a compte de la carrera horitzontal a partir dels terminis acordats", perquè "existeix una base jurídica que dona cobertura a aquest fet, que és la legislació balear". 

Romero ha responsabilitzat la  delegada de l'executiu de Mariano Rajoy a Balears, Maria Salom, d'impugnar els acords i d'enviar una carta a tots els municipis perquè s'abstinguessin d'aprovar acords de carrera professional a les administracions locals, amb l'argument que no hi ha administració legal. "Ja està bé d'excusar-se, aquí qui ha generat el problema és la Delegació del govern i exigim que retiri el contenciós", ha dit el portaveu d'UGT, qui ha afegit: "O la delegada del govern ha de dimitir o l'executiu central s'ha de plantejar cessar-la". 

El representant de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO, Pedro Castro, ha apuntat que es tracta d'una "qüestió política, no legal", referint-se a la intervenció jurídica de la Delegació del govern, amb un "fons polític". Castro ha criticat la insistència de Salom que se suspenguin els acords sense tenir en compte els danys a tot el personal de les entitats locals. "La realitat és molt diferent de la del període 2009-2013, l'època més dura de les retallades, però en canvi veiem una contradicció en l'actitud que planteja la Delegació del govern".

La intenció dels sindicats és repetir la protesta cada divendres de maig i juny davant la Delegació del govern per tal de pressionar l'executiu de Mariano Rajoy i recuperar el complement salarial. Segons Romero, els partits, inclòs el Partit Popular, han generat una incertesa molt gran en els serveis públics". "Mantindrem les protestes fins que tinguem la seguretat absoluta que tots els acords són legals", ha afirmat, i ha recordat que els interventors de totes les administracions on hi ha acords n'acrediten la legalitat. 

 

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 20/05/2018

Consultar aquesta edició en PDF