Societat 06/12/2023

Manacor celebra els 200 anys dels primers gegants del poble

Per commemorar l'efemèride, han preparat una desfilada per a aquest dijous i l’obertura d’una botigueta per vendre-hi rèpliques, entre les quals hi és la de Guillem d’Efak

Sebastià Vanrell
2 min
Manacor celebra els 200 anys dels primers gegants del poble

ManacorEls gegants de Manacor compleixen 200 anys. La colla gegantera de Sant Domingo ja prepara una gran desfilada per commemorar l’efemèride aquest dijous, 7 de desembre, una fita oficial i documentada que probablement encara sigui més antiga en temps.

I és que el relat fins arribar aquí és d’allò més curiós. Repassant la línia temporal, fins al 1999 es pensava que la presència de gegants a la capital del Llevant era de final del segle XIX (1886). Però just abans de la presentació del llibre dedicat als Moretons de Sant Domingo, l’historiador Albert Carvajal va trobar a l’arxiu municipal un document en què s’explicava que les figures “tornarien a sortir” pels carrers manacorins. Era el 1823, ara fa dos segles.

Els responsables de l’actual colla gegantera, Toni Oliver i Xisco Rosselló, expliquen els actes relacionats que ja es duen a terme. “Durant el darrer mes hem organitzat un taller infantil de creació de caparrots, en què han participat fins a 87 nins i nines”. Ara les seves obres són exposades a la planta baixa de l’edifici municipal del carrer Major (Can Bauçà).

Fins al 1999 es pensava que la presència de gegants a la capital del Llevant era de final del segle XIX (1886).

L’organització també ha preparat una camiseta especial pel bicentenari, que geganters i infants lluiran durant la desfilada de dijous a partir de les 19 hores. Així mateix, s’obrirà una petita botiga just devora l’església del Convent, on es vendran petites reproduccions dels gegants d'en Vicenç i na Catalina, de Guillem d’Efak i mossèn Alcover, a més de trencaclosques, clauers, camisetes i calendaris. Productes que també sortiran a la venda al proper mercadet de Nadal.

Documentació escrita

A un estudi fet pels historiadors Albert Carvajal i Antoni Gomila s’explica que “si fins ara la notícia més antiga de que disposàvem dels gegants era de 1886, la casualitat ha fet que ens topem amb un curiós document datat el 1823 on també hi són presents. De tots és sabut que aquell va ser un any important dins la història de l’estat espanyol. Després d’una etapa de fortes convulsions polítiques, les tropes de la Santa Aliança posaven fi al Trienni Lliberal (1820-1823), abolien el sistema constitucional i restituïen Ferran VII al tron com a monarca absolut”.

Es reporta també que la nova es va rebre a Manacor el 6 de novembre mitjançant una circular i que “la Comunitat de Pares Dominics també volgué commemorar l’esdeveniment amb una gran festa a l’estil de les que celebraven per Sant Domingo. Els nous cappares municipals, preocupats perquè la decisió pogués provocar desordres públics, hagueren de reunir-se extraordinàriament el 7 de desembre per estudiar el tema”. En el document s’especifica que sortirien una sèrie de gegants a ballar a la plaça del Convent.

stats