Societat 19/07/2022

Malnutrició, sobrepès i obesitat entre els usuaris de Mallorca Sense Fam

Una investigació de la UIB estudia els efectes de la pandèmia en la seguretat alimentària en aquestes persones

2 min
Imatge d'arxiu de voluntaris repartint menjar

PalmaÉs sabut que el context social influeix d'una manera molt important en la salut de la població. És el que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix com els determinants socials de la salut: les circumstàncies en què les persones neixen, treballen, viuen i envelleixen que influeixen en les condicions de vida, i, per tant, en la qualitat de la salut. L'estudi Covid-19 i malnutrició en població vulnerable, elaborat pel Grup de Recerca Evidències d'Estil de Vida i Salut de la UIB, n'és una prova més.

Els investigadors han estudiat els efectes de la pandèmia en la salut dels usuaris de Mallorca Sense Fam i han detectat malnutrició, obesitat i sobrepès. A més, el 40% dels enquestats han declarat tenir alguna malaltia. En aquests casos, la majoria estan relacionades amb la síndrome metabòlica, com ara la hipertensió, la diabetis i altres afectacions cardiovasculars.

"Tot i que la percepció de la seva salut era bona, més del 60% tenen obesitat o sobrepès", ha detallat Pilar Soler, que ha format part de la investigació. En aquest sentit, ha afirmat que té un "fort ingredient social", ja que en altres col·lectius, com per exemple l'universitari, la incidència d'aquestes malalties és inferior al 15%. La investigadora ha afirmat que els usuaris d'aquesta entitat tenen inseguretat alimentària pel fet de "no tenir accés a l'alimentació".

Pel que fa al tipus d'aliments, han detectat un consum molt baix de fruita, verdura i peix, i una presència "bastant elevada" de carn i productes processats. Un altre aspecte important que han detectat és que més de la meitat dels usuaris no poden diversificar la dieta i han restringit l'alimentació com un hàbit de gratificació (per exemple, dinar amb la família els diumenges), fet que afecta el seu estat d'ànim.

El perfil: dones llatinoamericanes

Més de 400 usuàries de Mallorca Sense Fam han participat del projecte. Segons les conclusions dels investigadors, el 62% de les persones enquestades eren d'Amèrica del Sud i el 68% dels que van a recollir els aliments són dones. A més, el 85% no troben feina. Per acabar, el 64% dels participants consideren que seria útil rebre algun tipus d'informació per millorar la seva alimentació. És per aquest motiu que el grup de recerca ha treballat amb l'entitat Justícia Alimentària per oferir tallers a aquest col·lectiu en matèria d'alimentació saludable i sostenible.

stats