Institut Mallorquí d'Afers Socials
Societat 11/03/2024

Mallorca tindrà cent places més per acollir persones sense llar

L'IMAS comprarà Ca l'Ardiaca, un altre immoble i augmentarà els recursos per als qui no tenen un lloc on viure

2 min
El 40% de les persones viuen al carrer i el 36% en infrahabitatges com ara barraques, garatges o habitatges abandonats.

PalmaMallorca tindrà cent places més per acollir persones sense llar dins de la Xarxa d'Inclusió Social de l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS). Amb aquest objectiu, l'organisme del Consell de Mallorca treballa en dues licitacions que permetran augmentar 70 places. La primera implica l'adquisició d'un immoble amb capacitat per a unes 50 places per a ús residencial, i la segona, concertar 20 places que passaran a ser de caràcter permanent. El conseller de Benestar Social i president de l'IMAS, Guillermo Sáchez, ha anunciat avui que, amb l'ampliació, "se superaran les 600 places disponibles a la Xarxa".

La resta d'aquest increment es produirà gràcies a la compra de Ca l'Ardiaca, alberg en propietat del Refugi i al qual el Consell paga actualment un lloguer. "Sumarem més places en la xarxa pública i, al mateix temps, ens permetrà dur a terme una reforma de les instal·lacions", ha explicat Sánchez.

L'expansió afectarà també el model Housing, un programa d'inserció social personalitzat que aposta per un "model d'atenció molt més individualitzat i centrat en les necessitats concretes de cada persona". Sánchez ha recordat que el mes de gener, durant l'activació del protocol d'emergència per baixes temperatures, ja es van incorporar places per reforçar la Xarxa. Els tècnics de l'IMAS han detectat en els últims anys un augment de les necessitats de les persones sense llar, tant per part dels de la Unitat Mòbil d'Emergència Social (UMES) –programa de l'IMAS gestionat per Creu Roja–, com els tècnics dels diferents albergs que formen la Xarxa.

Sánchez ha recordat que l'IMAS no només disposa d'un servei residencial. "Qualsevol persona que tingui necessitats d'alimentació o d'higiene personal pot acudir al servei d'inclusió social per rebre aquesta atenció". De la mateixa manera, ha remarcat que "quan es detecta que una persona que viu al carrer té una necessitat vital, immediatament se li habilita una plaça en la xarxa". Per arribar a tota la demanda, és important fer una planificació i dotar de recursos la institució.

440 persones sense una llar

L'IMAS va col·laborar el mes de novembre amb uns 200 voluntaris en el recompte de persones sense llar que va impulsar el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, tenint en compte que, des de l'any 2019, no s'havia efectuat cap recompte oficial.

Aquest treball de camp ha xifrat en 440 persones que viuen sense una llar a Palma, dada que incorpora els qui són al carrer, viuen a infrahabitatges o assentaments.

stats